29 november 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

een stille week vanwege Thanksgivingsday in de VS. Kalkoen eten en dan de eerste kerstinkopen, dit jaar al bijna de helft via internet. De warenhuizen klagen dus ook dit jaar weer dat kerstmis hun ontstolen wordt. Er zijn nog de nodige wilde dames die elkaar de koopjes onttroggelen, maar de somberheid blijft, men ziet tegenvallende kerstverkopen. JP Morgan ziet ook steeds lagere potentiële groei, niet alleen in de VS, maar in de hele wereld. De groei is laag, ondanks behoorlijke groei van de werkgelegenheid.
Het geloof in Secular Stagnation rukt nog steeds op, men ziet geen groei van betekenis van de productiviteit meer. De groei van het BNP in de VS in het derde kwartaal werd opwaarts herzien van 1,5 naar 2,1% door meer voorraadgroei. Dat leidde tot onmiddellijke neerwaartse bijstellingen van de groei voor het vierde kwartaal richting 2%. Beschikbaar inkomen steeg 0,4% in oktober door de mooie banengroei en er waren opwaartse herzieningen. De consumptieve uitgaven slechts 0,1% met ook nog eens neerwaartse herziening in vorige maanden (=spaarquote omhoog). Om duistere redenen ziet men de spaarquote verder exploderen.

Roche had een heel verhaal dat men in China met succes de dienstensector laat groeien, maar de consumptie stijgt niet avenant. men is te bang vanwege het ontbreken van een goed sociaal vangent en spaart zich te pletter. Het nieuwe vijfjarenplan probeert iets te doen om dat sociale vangnet te verbeteren. De kansen hiervoor zijn gelukkig behoorlijk.

De verwachtingen voor winstgroei zetten hun duikvlucht nog steeds voort, met name voor de VS, maar ook voor tal van Emerging Markets. De winsten in de VS in het BNP in het derde kwartaal daalden 4,7% op jaarbasis dankzij de sterke dollar en de lagere olieprijzen. Yellen doet daar straks nog hogere rentelasten bij en de loongroei lijkt ook nog eens aan te trekken. Overigens denk ik dat de winstgroei desondanks niet zo slecht zal zijn in de VS.

De verwachting dat Draghi met iets geweldigs komt om de rente en euro neerwaarts te doen zenden. De FED belooft steeds sterker de rente te verhogen, ook al om een goede daad te doen voor de spaarders en verzekeringsmaatschappijen.

Flash PMI's waren een beetje hoger in Europa en Japan, ietsje lager in de VS. de IFO was omhoog, meer groei in Duitsland aangevend ondanks sjoemel software.

Een en ander wijst toch weer op het 2011 scenario, 2-1, een vlakke koersbeweging.

Alles wordt anders als de olieprijs wat gaat stijgen. De OPEC-landen kunnen iets dapperder worden, maar een productiebeperking wordt moeilijk nu Iran 500.000 vaten per dag extra gaat produceren. Toch lijkt Saoedi-Arabië eindelijk wel in voor hogere olieprijzen, nu de productie in de VS behoorlijk daalt en er enorme verliezen gelden worden op schalieolie.

Rusland moet meewerken. Poetin heeft overal de sleutel in handen. Hij brengt Erdohan op de knieën (die gaat nu maar tekeer tegen de Koerden) en zet Obama te kijk als slappe president en het lijkt erop dat op instigatie van Frankrijk de sancties tegen Rusland worden ingetrokken.

In Argentinië beten de populistische peronisten in het stof en nu mag Macri puin gaan ruimen.
In japan wil men jarenlang de minimumlonen behoorlijk laten stijgen. Dat zal de kerninflatie verder aanwakkeren. Deze is overigens toch wel aan het stijgen en daarom is verdere monetaire stimulering van de Bank of Japan niet zo zeker als de consensus denkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten