8 november 2015

samenvatting financieel economisch nieuws

Yellen betoogde in congres dat de rente wel eens verhoogd zou kunnen worden, echt deze keer, het wordt een live event. Een republikeins congreslid meldde dat God alleen maar dingen laat groeien in de lente en niet in de herfst en zomer, maar Yellen zei dat ze het ter harte zou nemen, with due respect natuurlijk.
De cijfers werken nu mee en de ingeprijsde kans op een renteverhoging is omhoog geschoten van tamelijk onwaarschijnlijk naar behoorlijk waarschijnlijk. Flinke rentestijging deze week dus. De beurzen gingen toch een beetje omhoog, vooral de bankaandelen. De dollar was weer ijzersterk.
De groei van de werkgelegenheid was 271.000, de helft meer dan verwacht, met opwaartse herzieningen van de vorige maanden, de werkloosheid daalde naar 5% en de lonen stegen met 0,4% vorige maand. De participatiegraad bleef onveranderd en daar klampen de supporters van Brainard en andere secular stagnation fans zich aan vast.
De cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt blijven verbeteren. De huizenprijzen stegen met ruim 6% op jaarbasis.

De ISM manufacturing viel wat tegen op 50,1 maar die voor de dienstensector (88% van de werkgelegenheid) viel enorm mee op 59,1.
Wereldwijd vielen de PMI's gemiddeld mee, ook in China en enkele andere Opkomende Landen.

Nieuwe orders vielen tegen in Duitsland, maar de consument spendeert, dus afgezien van Volkswagen lijkt dat wel goed te komen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten