26 november 2015

olieprijs oversold, is dat genoeg om winsten 2016 te laten meevallen?

See it markets
If stocks are telling us that the economy is all set to accelerate next year, that oil stabilizes here and that the dollar begins to weaken, then a case can be made that corporate earnings can improve next year. But how likely is that?
Dan volgt de riedel dat winsten een jaar vooruit negatief worden aangepast. Dat gebeurt bijna altijd en markten kunnen niet erg verrast worden hierdoor. Maar dalen ze harder dan nu verwacht wordt?
Nominale groei van het BNP is uitzonderlijk laag buiten een recessie.
De olieprijs moet omhoog, anders wordt het niets met de winsten. Technologie moet bijzonder winstgevend blijven. Financials moeten meer winst maken. Zo niet, dan vallen de winsten tegen.
De consensus is dat het gaat tegenvallen, maar See it markets meldt ook dat de olieprijs net zo oversold is als in 1999. Net op het moment dat Saoedi-Arabië meldt dat ook niet- OPEC-landen mee gaan doen in afspraken over lagere olieproductie en Indonesië weer toetreedt tot de OPEC (waarom is niet duidelijk, ze importeren ook olie).

Als de lows houden dan gaat het omhoog. Een waarheid als een koe uiteraard. De olieprijs twee, drie jaar vooruit is nu wel onder het 2009 niveau.
Relatief momentum is als in 1999 terwijl de vergelijking is met 1986. Misschien is er toch meer voor 1998/99 te zeggen, een periode waarin Azië zwak was en de VS relatief sterk.
Als de olieprijs toch door de lows van het jaar duikt is dat een signaal dat de wereldeconomie zwakker is dan de FED denkt, meer zoals de ECB denkt.
Maar voorlopig lijkt de olieprijs uit te bodemen en zijn er nog kansen dat winstgroei gaat meevallen in 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten