11 november 2015

en toen was er weer inflatieangst in de VS

Nog maar enkele weken geleden zagen we de angsten voor deflatie weer opbloeien. FED gouverneuer Brainard wist dit het beste uit te leggen. Lagere importprijzen door de sterke dollar houdt nog wel minstens een tot twee jaar aan, lagere grondstoffenprijzen zijn ook goed mogelijk door die sterke dollar. De loonstijging is laag en de door de Phillipscurve gesuggereerde hoge (loon)inflatie was onzin volgens haar.
Inflatie is een wereldwijd fenomeen. De wereldinflatie beïnvoedt de inflatie in elk land, zelfs de VS. De inflatieverrassingen volgens Citi verrassen al jaren negatief. Twee, drie maanden geleden leek de trend richting nul te gaan, maar de laatste maand gingen de Citcorp inflatieverrassingen overal naar benden, verder onder 0.

Yellen had een paar weken daarvoor het verhaal van Fischer braaf nagepraat in een lezing, dat er echt inflatie gaat komen nu de werkloosheid zo laag is. De Phillipscurve werkt wel, de sterke dollar is tijdelijk en de olieprijzen blijven niet dalen.

Ondertussen daalden de ingeprijsde inflatieverwachtingen tot lage niveaus. Die inflatieverwachtingen zijn opvallend stabiel gewest in de afgelopen decennia. De inflatievrees is er na 1981 (Volcker) heel regelmatig uitgelopen en na 1998 opvallend stabiel.

at is het geval volgens de surveys wat het publiek denkt (het publiek overschat inflatie stelselmatig) als de ingeprijsde inflatieverwachtingen van swaps, inflation linked bonds.

Gavyn Davies stookte de inflatieonrust wat op bij zijn blog in de Financial Times
http://blogs.ft.com/gavyndavies/2015/11/09/the-end-of-the-latest-deflation-scare/
Het plaatje veronderstelt een stabilisatie van de olieprijs. Overigens gaat de kerninflatie maar heel weinig omhoog.
JP Morgan had ook al een verhaal dat de inflatie wel eens meer dan gedacht zou kunnen oplopen


Dat zijn allemaal verhalen die een soort zegen geven over de redenatie van Yellen en Fischer dat je nu al de rente moet verhogen, ook al zie je nog geen hogere inflatie. Eerder beginnen met verhogen maakt draconische ingrepen verder in de cyclus minder nodig.

Het laatste werkgelegenheidsrapport in de VS liet wat meer loonstijging zien. FED gouverneur Williams leidde daaruit af dat de werkloosheid laag genoeg is om loonstijging af te dwingen.
Ik ben nog niet overtuigd van flinke loonstijgingen, want de participatiegraad van de kerngroep werkenden, die tussen 25 en 54 jaar daalt. In het afgelopen fraaie rapport daalde de werkgelegenheid in dat cohort met 35.000. Alle groei van de werkgelegenheid ging naar de 55+ cohorten. Het begint steeds duidelijker te worden dat hele volksstammen veel langer moeten doorwerken omdat ze vostrekt onvoldoende hebben gespaard voor het pensioen, zelfs de rijken deden dat vaak niet.

De FED St Louis ziet 0% kans dat de inflatie volgend jaar  boven 2,5% komt (vremd, de olieprijs kan toch eenvoudig flink stijgen bij politieke onrust, dat is geen 0% kans)

https://research.stlouisfed.org/publications/economic-synopses/2015/11/06/introducing-the-st-louis-fed-price-pressures-measure/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten