29 november 2015

goed nieuws

Ik heb al een tijdje deze rubriek niet aangevuld. De afgelopen weken loop ik (weer) tegen groeiend pessimisme aan over winsten en productiviteitsgroei in o.a. de VS.

Ik denk dat de winstgroei zelfs in de VS redelijk zal zijn en goed in de eurozone. Voor echt goede winstgroei in de VS moet de olieprijs stijgen en de dollar iets zwakker worden (of het belastingtarief op winsten omlaag). Hogere rentelasten werken voorlopig nauwelijks winstgroei tegen (stijging van 0,5% van de lange rente drukt winsten ongeveer 2% volgens JP Morgan).

De olieprijs kan gaan stijgen nu Saoedi-Arabië meewerkt. Zij zijn hun oliepolitiek aan het veranderen. Nog niet overtuigend, maar het is een verandering. Met enige internationale coöperatie en dalende productie in de VS en Canada kan een en ander toch een keer brengen in de olieprijs.

Todd Sullivan http://www.valueplays.net/2015/11/23/the-fallacy-of-dr-copper/ via A Dash of insight laat zien dat de lage koperprijs niet zo zeer het gevolg is van een zwakke wereldeconomie als van een toegenomen productie, als een late reactie op de wel erg hoge koperprijzen van de afgelopen jaren. De huidige prijzen zijn eindelijk normaal en geven nog steeds een stijgende vraagtrend aan. D.w.z. geen reden om à la ECRI in paniek te raken over groei in de wereld vanwege de dalende koperprijzen.


In de VS steeg het beschikbare inkomen met 0,4% vorige maand en dat was 5,3% op jaarbasis. Een goed cijfer bij ongeveer 0% inflatie.
De huizenmarkt verbetert. Nog maar ruim 8% van de mensen staat onder water met de hypotheek, al denkt 27% dat dit zo is. Een klein beetje verdere stijging van de huizenprijzen kan het consumentenvertrouwen flink verbeteren, dan gaan flink wat meer mensen denken dat hun hypotheek niet langer onder water staat.

Orders voor duurzame goederen stegen harder dan verwacht.
De indicatoren voor de kans op een recessie in de VS laten onveranderd zien dat de kans op een recessie nog steeds erg klein is voor de komende drie kwartalen.
Minack stelt dat er maar één kans is (naast hogere olieprijzen) dat de winstgroei meevalt in de VS: als er minder gespaard wordt. Dat is moeilijk te voorspellen, maar is niet uitgesloten.
Minack stelt overigens dat de winstmarge in de VS tamelijk gemiddeld is vergeleken met de afgelopen decennia, alleen in totaal zo extra hoog is door de hoge winsten uit buitenlandse deelnemingen. Dit is geen extra reden om pessimistisch te zijn over winstgroei, de winstmarge kan echt hoger gezien de historie.


Een beetje meer inflatie doet meer goed aan de winsten dan de rente aan schade aanricht. De sectoren in het kwadrant rechtsboven zijn groter dan die in het kwadrant linksonder.

In de VS zie je eindelijk dat er flinke kredietgroei is. Dat gaat de investeringen helpen. http://scottgrannis.blogspot.nl/2015/11/bank-lending-still-booming.html
(er is een kleine versnelling)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten