2 december 2015

ISM duikt onder 50

De daling was niet verwacht. Orders/voorraden waren vorige maand goed, maar dit was zwakke voorspeller. Ook de indicatoren die ik gebruik (initial claims werkloosheid en detailhandelsverkopen en onderbezetting) gaven een hogere ISM aan. De andere analyse is dat de daling van de olieprijzen een extra negatieve factor is.

De rente kreeg vandaag een enorme klap. Deze ISM met een bedroevend lage ISM prices van 35 moet de duiven toch dwingen tot een tegenstem bij de verhoging in december. 
De jarenlange lage korte rente wijst op een lagere tienjaarsrente dan we nu zien. Dat is gebaseerd op de start van renteverhogingen in december. De ISM van vandaag legt hier een bommetje onder en maakt een lagere renteverhoging plausibel dan Hatzius en de meeste andere economen ons voorhouden. Hij ziet minstens vier renteverhogingen volgend jaar, terwijl er maar twee ingeprijsd waren


.De aandelenmarkt had deze daling van de ISM al ingeprijsd. Nu prijzen ze overigens weer een behoorlijk herstel van de ISM in volgende maand, terug naar boven 50. Nieuwe orders waren slecht in de laatste ISM maar ik denk dat opnieuw de aandelenmarkt een beter zicht heeft op de ISM dan de nieuwe orders aangeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten