25 december 2015

ik zie geen keer in trend koerswinstverhoudingen in VS als de FED de rente ging verhogen

Een van de angsten voor een dalende beurs is ingegeven door de komende renteverhogingen van de FED. Dan zouden de koerswinstverhoudingen dalen. Ik zie weinig verband en als er al een is, dan gaat een hogere rente tot een rente van ongeveer 4-5% in de VS samen met stijgende koerswinstverhoudingen. Ik heb hier al erder over geblogd http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2015/11/als-de-rente-stijgt-danhoeft-de.html
Hierboven een plaatje van Goldman Sachs met koerswinstverhoudingen (volgens de CAPE Shiller methode in een poging het cyclische karakter uit de koerswinstverhouding te halen).
De momenten van renteverhoigng van de FEd zijn ingetekend. Ik kan geen duidelijk verband zien met einde trend van stijging of daling van de koerswinstverhoudingen. Er gebeurt nogal eens iets anders. Dan weer wel einde van een trend dan weer niet. Ik kan er geen dalende koerswinstverhoudingen uit afleiden. Stijgende ook niet erg.
Het wordt pas andere koek als de FED zo veel de rente verhoogd heeft dat er een recessie moet komen.
Dat is nog niet het plan van de FED. Ze willen geen omgekeerde rentestructuur, de economische groei niet enorm afremmen en dat betekent dat ze bij 0,75-1% al moeten stoppen met het verhogen van de rente, als de lange rente niet oploopt van de huidige niveaus( iets dat heel goed zou kunnen, zelfs bij wat meer inflatie).

2 opmerkingen:

  1. Ze moesten de rente een keer verhogen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dat lijkt inderdaad de reden. Ze hadden het beloofd en zouden afgaan als ze het niet deden. Verstopt in bedenksels over financiële stabiliteit.
    niet erg geruststellend.

    BeantwoordenVerwijderen