20 december 2015

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De vorige financiële week stond bijna geheel in het teken van de verhoging van de rente door de FED. De tekst van het besluit was iets havikachtiger gedacht (er wordt geen periode beloofd dat de rente niet verder verhoogd wordt), maar uiteindelijk werd het toch beoordeeld als een dovish hike, o.a. omdat de nadruk van de aandacht is verschoven van de reeds lage werkloosheid naar de inflatie die hardnekkig te laag blijft ex de huren (die slechts met laag gewicht in de door de FED geprefereerde PCE inflatie zitten).
Er was minder extra geld voor reserve repo’s nodig om de rente op 0,25% te krijgen dan gedacht (slechts $105 miljard). Toch betekent dit, vooral als dit bedrag fors verder groeit richting 1000 miljard+ een aanslag op de liquiditeit via minder deposito’s bij de banken en zo neerwaartse druk op de kredietverlening (dit is overigens ook de bedoeling van renteverhogingen).

Er was weinig verder nieuws, het kabinet in Nederland overleefde het aan de tand voelen van de Teevendeal, in Argentinië maakte de regering de peso weer convertibel en daarmee daalde de peso met 30% maar herstelde de uitvoer van landbouwgoederen zich en stroomde er weer kapitaal naar Argentinië.

De inflatie was als verwacht, met in de VS een stijgende kerninflatie (door de huren vooral), maar een stabiele totale inflatie door de dalende grondstoffenprijzen.

In de VS zorgde de politiek voor twee meevallers: de Omnibus bill, met behoorlijke fiscale stimulering voor 2016, wellicht goed voor 0,3-0,6% extra groei en daarnaast ook de opheffing van het verbod op export van ruwe olie en gas.
Het aantal housing starts was omhoog. De hogere huizenprijzen beginnen eindelijk te leiden tot extra consumptie (hogere MEW, mortgage equity withdrawal en dat terwijl schuld op eigen huis daalt).

Industriële productie daalde 0,6% (een beetje extra door het warme weer) en leading indicators stegen een meevallende 0,4%.

De beurzen waren gedaald voor de FED dagen, maar herstelden behoorlijk op de FED dagen (zoals zo vaak) , maar daarna daalden de koersen op vrijdag weer flink. De daling van de olieprijs (voor een groot deel van de al maanden aanhoudende hittegolf in de VS en Europa) bracht de energiefondsen omlaag en met transportaandelen en vooral Apple ging het ook niet goed.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten