24 december 2015

2015 het jaar zonder goede opbrengsten in welke categorie dan ook in dollars

De Amerikaanse beleger heeft het moeilijk gehad. Als hij zijn buitenlandse beleggingen niet voor valutaverlies afdekte was hij meestal gevoelig armer geworden in 2015.

Hij had nog een beetje winst kunnen maken met Russische aandelen en Chinese aandelen, maar daar moest je toch wel een ijzersterke maag voor hebben om zo veel volatiliteit te kunnen verdragen.

Er was eigenlijk maar één manier om winst te maken in 2015: de FANG aandelen (Facebook, Amazon, Netflix en Google (al heet dat nu Alphabet).
De rest was huilen met de kleppet zou Ter Veer zeggen.De top tien aandelen, de mega caps, die deden het goed in de VS. Slim zijn met smart bèta hielp niet zo veel als je zoals de theorie voorschrijft gelooft in hogere opbrengsten van waarde-aandelen en small caps.

mortgage backed securities deden het ook goed in 2015 (niet zo goed als particuliere hypotheken in Nederland overigens)


Vooral grondstoffenprijzen hebben een doffe dreun gekregen. Dat moet enigszins gaan herstellen in 2016. Goldman Sachs houdt het bij een olieprijs van eerst $20, al kan het ook $15 worden (en waarom niet negatief, als de pakhuizen vol zitten gaat het een vermogen kosten om olie op te slaan).

De verwachte opbrengsten voor 2016 volgens JP Morgan
Het omgekeerde van 2015 ongeveer. De 20,8% voor aandelen Emerging Markets noemt men 'slighty positive'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten