10 december 2015

somberheid slaat toe

De FED gaat de rente verhogen en dat brengt een stroom aan onheilsverhalen op gang. Nu krijgt de economische cyclus de dolkstoot en komt de recessie nabij.
JP Morgan had bovenstaand plaatje bij Business Insider. En inderdaad, een nieuwe recessie is onvermijdelijk, zelfs in de VS. Nog niet meteen, maar 2018 zou goed kunnen. Dat zeiden we al in ons boek eind 2009.

De centrale banken zijn niet langer bij machte/ van zins de aandelenbeurzen verder op te krikken. De FED verhoogt de rente maar onderschat de mate van vervlakking die hierdoor zal optreden. Kansen op recessie in de VS zullen daardoor verder omhoog vliegen. Op drie jaar basis zijn die overigens al heel hoog volgens JP Morgan.
AML (Andy lees c.s.) denkt dat de potentiële groei in de VS nu negatief is geworden.
Er is flinke technische schade opgelopen bij de koersgrafieken. Steunniveaus zijn doorbroken en een correctie in Europa lijkt haast onafwendbaar.
De grondstoffenprijzen zakken maar door. Er lijkt een collectief faillissement voor alle staalbedrijven in de maak te zijn. 45% short positie in US Steel. Het winstherstel dat voor staalbedrijven voor 2016 is ingepland door analisten  lijkt een lachertje.
De prijzen dalen door overaanbod bij overigens wel toenemende vraag, sinds kort ook weer uit China.
High yield heeft het moeilijk. Emerging Markets ook. In dollars was er bijna nergens iets van betekenis te verdienen. Niet alleen de grote winst in China is verdampt, maar ook die van Hongarije.


Consumptie groeit behoorlijk, de huizenmarkt herstelt verder. 

Is dat genoeg tegenwicht? In normale tijden wel. Investeringen buiten de grondstoffensectoren gaan ook best goed, vooral die in intellectueel kapitaal.

Heel nabij is die recessie nog niet volgens de rentecurve, maar ook volgens de autoverkopen


Niet binnen vier kwartalen dus.
Maar met de winsten gaat het niet goed

credits geven een waarschuwing, de S&P staat relatief te hoog

Het financing gap in de VS is een leading indicator voor credit speads. Foute boel.
De IFO geeft nog hoop

En Matejka heeft altijd enige positieve grafieken, al was hij afgelopen maand uitzonderlijk negatief.

was zeer negatief met allerlei slides die aangeven dat bij ongewijzigd beleid het fout gaat met de overheidsschuld. Maar dat is op lange termijn, op korte termijn kan men nog potverteren.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten