22 december 2015

Yellen verhoogt de rente; Rey awakens the force

Bestaat de force wel? Zo vraagt men zich af, is dat niet iets uit het verleden dat niet meer bestaat?
Zo ging het ook met de FED rente. Bestaat het nog wel dat de rente verhoogd kan worden, is dat niet iets uit het verleden?
Zijn er nog Jedi’s die met niets enorme daden verrichten? We hadden Greenspan, Kuroda, Draghi.
Vanwaar die fascinatie voor Obi One Kenobi? Is it in the name? Nu hebben we dus Rey en bij de FED Yellen.


En er zijn nieuwerwetse krachten in episode 8. De robotachtige stormtrooper die luistert naar bevelen van de vastgebonden meesteres Rey. Niet ineens, maar na herhaalde oproepen lukt het dan eindelijk. Markt, maak me los. Rente ga omhoog en laat de deur open (voor nieuwe verhogingen) en oh ja, laat je deflatiewapen vallen. Een hoogst onzeker pad wordt door de meesteres Yellen ingeslagen. Overal stormtroopers op de loer die het slechtste met je voor hebben. Maar ze bakken er niets van, ze blijven maar mis schieten. Met die onzichtbare hand van de economie is het slecht richten. Het goede einde lonkt.
(het typische Disney einde, nu ook weer bijna)
Rey ontmoet op het einde Luke Skywalker en zo wordt het nieuwe vervolg aangekondigd. Men is druk aan het peilen bij Disney of Rey de dochter van Luke Skywalker moet worden of de zus van de nieuwe slechterik. 

De geschiedenis herhaalt zich. Nederlandse lezers hebben zo'n verhaal over de force al lang geleden voorgeschoteld gekregen.
Lezertjes van heer Bommel hadden een en ander al decennia eerder voorvoeld. Heer Bommel had het al, The force, een Bommel kent zijn eigen kracht niet, zo schreef Maarten toonder meerdere malen. Zijn apprentice Tom Poes zorgde voor het goede einde. De keizer werd verbeeld door Hocus Pas en Dokter Si(c)kbock speelde voor Darth Vader. R2D2/BB8 was kabouter kweetal, wammes waggel. Uiteindelijk loopt alles af als heer Bommel trouwt met zijn apprentice in travestie, juffrouw Doddeltje. Zo nu weet u ook hoe het afloopt met Luke Skywalker in een laatste aflevering van Starwars als die door Maarten Toonder geschreven zou zijn
Nee, nee, Luke is de vader van Rey. Iedereen wil dat, dat gedoe met zuster/broertje kun je niet nog eens doen. Ken Rylo mag niet het broertje zijn. Maar wie is moe? 

Of is Yellen een soort Harry Potter? Nee, lord Voldemort als het grote inflatiespook is al verpletterd door Volckert. Yellen moet het doen met het deflatiespookje. The First Order van episode 8 is dan ook lang niet zo afschrikwekkend als het Keizerrijk, al zie je weer de bekende Duitse SS-tenues terug.

Zoals altijd zit er weinig verhaal in de films van Star Wars. Bij de renteverhogingen wordt dat waarschijnlijk niet anders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten