31 december 2015

terugblik op de tien mogelijke verrassingen die ik voor 2015 signaleerde

Net als vorig jaar kwam er niet zo veel van uit, overigens was dat in de paar jaar ervoor wel het geval.


1.    De S&P stijgt 12% zoals de kaart van de Kondratieffgolf aangeeft.
§  Nee, de S&P bleef onveranderd. De winstgroei viel tegen door de verder dalende olieprijs en de sterke dollar. De FED werkte niet mee aan een hogere koerswinstverhouding.
2.    De S&P explodeert tot ongeveer augustus om daarna fors te dalen. Enigszins het 1987 scenario. Kans op grote val dollar dan. De Russell2000 (small caps) doen het relatief goed. Snel herstel.
§  Redelijk waar. Er was een behoorlijke correctie in augustus. De omstandigheden van de 1987 krach waren er (neerwaartse doorbraak van het charttechnische beeld, een opening in de VS die fors lager was vanwege het verloop van futures in de rest van de wereld waardoor iedereen zou moeten beginnen te verkopen in de cash markt). De markt was er nu op ingesteld en kon de verkoopgolf vrij goed verwerken (op wat flash crashes en idiote koersvorming in sommige ETF’s na). Het herstel kwam snel, maar zorgde niet voor nieuwe koersrecords van de S&P.
3.    De rente gaat veel meer stijgen dan is ingeprijsd in met name de VS, vooral door meer loonstijging dan verwacht. De FED gaat zeggen dat de economie een hogere rente nodig heeft, omdat anders alleen aandelen teruggekocht worden in plaats van dat er geïnvesteerd wordt.
§  Nee, de rente steeg opnieuw niet erg veel meer dan was ingeprijsd. Loonstijging bleef laag al was deze in reële termen nog alleszins redelijk. Financiële stabiliteit was uiteindelijk de hoofdreden waarom de FED uiteindelijk de rente toch verhoogde
4.    De economische groei valt tegen in de VS, het blijft doormodderen op ongeveer 2,3% groei. De groei van de werkgelegenheid zwakt af, er is een negatieve bijdrage van de netto export, investeringen vallen tegen, millennials geven hun geld niet uit, vooral niet aan huizen. Door gridlock bezuinigt de Amerikaanse overheid meer dan gedacht.
§  Grotendeels correct. De groei viel tegen en was inderdaad ongeveer 2,3% waarschijnlijk. Investeringen vielen tegen, netto export ook. Consumptie was redelijk maar millennials deden niet zo hun best.
5.     Groot Brittannië wordt een grote politieke chaos na de verkiezingen. UKIP vormt regering samen met de conservatieven. In het VK besluit men om te gaan stemmen om de Europese Unie te verlaten. Uit woede besluit koningin Elisabeth om af te treden.
§  Nee. De conservatieven wonnen overtuigend. Elisabeth kon spinnen zoals haar favoriete huisdieren.
6.    De euro zakt onder 1 tegen de dollar. Er blijft deflatie in de eurozone door interne devaluaties van de periferielanden.
§  Nee. De dollar was sterk, maar niet zó sterk. Inflatie bleef lager dan verwacht.
7.    De beurzen van de BRIC-landen doen het geweldig (ik probeer het nog eens). Overspeculatie drijft Chinese koersen op, India gaat heel vaak goed omhoog op Modi, hun demografie en de goede kwaliteit van de ondernemingen en dalende inflatie, Rusland kan het onverwacht goed doen als de olieprijzen weer stijgen, de zaken in de Oekraïne stabiliseren en de sancties worden opgeheven. Brazilië raakt weer op het goede pad, Petrobras wordt geholpen, de inflatie daalt waardoor er een veel ruimer monetair beleid gevoerd kan worden.
§  Nee, weer niet. China had wel de beste beurs ondanks een tussentijdse 40% correctie. In roebels deed de Russische beurs het goed. Brazilië was een ramp en Modi stelde teleur.
8.    Er vindt een grote terreuraanslag plaats via een drone. Het verbaast me dat dit nog niet is gebeurd. Slechts een voetbalwedstrijd in de Balkan is er door verstoord geraakt in 2014. 
§  Nee, maar 2015 was wel het jaar van terreuraanslagen (en vluchtelingencrisis)
9.    De opkomst van millennials zet door. Men gaat daardoor gezonder eten in de VS. De koers van McDonalds krijgt klappen. Amerika voert een obesitas taks in
§  Deels waar. Gezonder eten krijgt steeds meer aandacht en McDonalds is daardoor niet meer het prachtaandeel van weleer.
10.   een medische doorbraak ergens in 2015 op gebied van kankeronderzoek, combinatietherapie, diabetes of Alzheimer of iets dergelijks
§  Nee, of althans het is nog niet bekend. Biotech maakte tot augustus wel de blits op de beurzen.

Right fort he right reasons is een moeilijke zaak, zo blijkt maar weer eens. Right voor de verkeerde redenen is wat gemakkelijker en een voorspelling geven zonder toelichting heeft meer kans op succes. De uitleg blijft echter zeer belangrijk. Een van de belangrijkste redenen voor outperformance die niet op geluk gebaseerd is blijft een betere interpretatie van de wereld dan de consensus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten