16 december 2015

inflatie voldoende voor renteverhoging/ paniek op high yield markt

(plaatje blog Bespoke)
Weer een dolk in de rug van de gelovers dat de eerste renteverhoging van de FED weer uitgesteld kan worden.
De kerninflatie krult omhoog. Dat komt vooral door de huurstijgingen (die vooralsnog in lijn gaan met de inkomensstijging per hoofd). Deze zitten met een lager gewicht in de PCE inflatie war de FED vooral naar kijkt.

Ze moeten het meer hebben van angst voor financiële instabiliteit om de renteverhoging ook deze keer weer af te wenden.
Op de high yield markt gaat het behoorlijk mis. Het zijn vooral de leningen aan energiebedrijven en materials die door de grond gaan. Schalieolielieveling Chesapeake heeft nu obligaties uitstaan tegen een koers van 27%. Om een lening van Petrobras te verzekeren tegen default moet je bijna 10% aan cds betalen.

Is de high yield paniek een voorbode van iets ergs?
Jim Bianco en Bill Gross denken dat. Het echec van Third Avenue lijkt op de reddingsactie voor Bear Sterns in 2008.

Scott Grannis vindt het onzin. Toen waren de banken veel armer, waren de huizenprijzen in een vrije val. Nu zijn de financiën van de consument veel beter en is het slechts de grondstoffensector die het moeilijk heeft. De grote oliebedrijven overleven echt wel, de rest heeft problemen, maar dat hoeft niet de hele markt naar beneden te trekken zoals bij een huizencrisis (of crisis staatsleningen) vaak wel gebeurt.
De niet -energiemarkt voor high yield wordt nog maar nauwelijks mee naar beneden gezogen, er is nog geen echte besmetting (want er is nog geen recessiegevaar). Energy high yield is 15% van de high yield sector, ging 30% omlaag en veroorzaakte daarmee de helft van de verliezen op de high yield markt.De honger naar rente is te groot geweest. Beleggers die dachten in obligaties te zitten, zaten in werkelijkheid in iets dat op aandelen leek. De correlatie met de rente is behoorlijk toegenomen in de afgelopen jaren, maar de risico’s van high yield verloochenen zich niet.
De te lage rente heeft te veel leverage veroorzaakt bij heel wat bedrijven. Vooral de schalieoliebedrijven blijken uiterst kwetsbaar. De derde val van de olieprijzen breekt de nodige de nek, deels ook omdat ze zich niet langer kunnen indekken tegen de lage olieprijzen door olie op een termijn van een jaar te verkopen. Die termijnprijs is nu ook naar beneden gekletterd.


Jim Bianco stelt dat zo’n drol die gelegd is door Third Avenue stinkt.  Men probeert ervan af te komen, maar dat kan niet. Dan maar iets anders van high yield verkopen, of derivaten kopen. Er is paniek en dat veroorzaakt nog meer verkopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten