12 december 2015

overpeinzingen

Olieprijs naar 0. Negatieve prijzen heb ik nog niemand zien voorspellen. Dat kan als de voorraden te hoog worden en je steeds meer voor opslaan moet betalen. Bij elektriciteit is het al ooit gebeurd. Maar er komen verhalen dat de voorraden in VS weliswaar uitpuilen, maar ze wel opgeslagen kunnen worden. Het vallende zward van de olieprijzen opvangen, zo dapper zijn steeds minder mensen.

Enigszins hiermee samenhangend beginnen de credit spreads wel heel erg op te lopen. Zo'n junk bonds fonds dat moet liquideren. Geen feest. het geeft wel aan waarom het zo moeilijk is met credits over de hele cyclus extra rendement te behalen versus staatsleningen.

Eerst worden er mooie winsten gemaakt en stroomt het geld binnen. Dan begint men er uit te gaan tot het te erg wordt en alles tegen brandhoutprijzen de deur uit moet. Liquiditeit is weg net als je het nodig hebt.

De dollar is tegen de normale draad in zwak tegen de euro, ook al dalen de olieprijzen.Dat wordt allemaal toegeschreven aan Draghi die zo teleurstelde en aan de rotsvaste overtuiging dat de komende renteverhoging een dovish hike moet zijn, want anders vergaat de wereld.
Twijfel om te verhogen zou moeten toeslaan, want de yuan wordt weer zwakker. De Chinezen willen een valutamand als richtlijn voor de yuan, niet alleen de dollar.
Brainard, die zich druk maakt over China en de lage inflatie, moet dus woord houden en tegenstemmen tegen een verhoging van de rente.
Yellen heeft al gezegd zich hier geen snars van aan te trekken.
Alle aandacht gaat nu naar hoe de FED de rente verhoogt. Gaat de geldmarkt die renteverhoging wel volgen? Niet als de FEd met te weinig geld strooit via reverse repo's. Dan blijft de rente gewoon nul. Ze hebben met $300 miljard zitten experimenteren. Goldman Sachs denkt dat ze zullen zeggen maximaal $500 miljard aan cadeautjes ter beschikking te stellen aan de geldmarktfondsen. Of dat genoeg is, is de vraag.  Het is de hoofdreden waarom er maar zo'n80% van 0,25% verhoging is ingeprijsd. De verhoging lijkt zeker, maar wordt kennelijk maar voor 8% gevolgd volgens de markt.

Geen kerstrally. Grondstoffenfondsen gaan door de grond. Winstnemingen op enkele lievelingen van 2015.
De macro is nog onvoldoende sterk om je helemaal vol te laden met cyclische waarden. die tijd hoort te komen, maar nu even niet.Geen opmerkingen:

Een reactie posten