12 december 2015

De Amerikaanse middenklasse schrompelt ineen

Het PEW Centre telde en kwam tot de cocnlusie: de Amerikaanse middenklasse heeft de meerderheid verloren. Net, maar het is nog maar 49,9% van de bevolking volgens de definities van PEW (middenklasse inkomen gaat van 2/3 mediaan inkomen tot 2* mediaan ofwel voor een gezin van 3 van $42.000 tot $ 126.000).
(opmerkelijk, nieuwe tijdgeest, vroeger was een gezin 4 mensen).
Overigens vinden mensen met een inkomen van ongeveer $45.000 vaak dat ze het slecht hebben, veel slechter dan mensen met eenzelfde beroep vroeger. Er was tegelijk met het PEW onderzoek ook het bericht dat ongekend veel huurders (ongeveer de helft)  meer dan 30%van hun inkomen moeten betalen aan huur.
Piketty gaf het al aan: toenemende inkomensongelijkheid. er zijn meer armen en rijken. Gelukkig is de stijging van het aantal rijken veel groter dan die van het aantal armen. Maar toch.
Sinds 1971 is het aantal echt armen toegenomen in de VS.
Sinds 2008 gaat het overigens erg slecht met de stijging van de inkomens


Geen diploma en je blijft arm in de VS, vaker dan vroeger.
Ouderen hebben het nu gemiddeld veel beter dan in 1971. Net als in Nederland. Alleen als je levensdoel was om op 65-jarige leeftijd in een bejaardenhuis opgeborgen te worden, is de situatie gemiddeld erg verslechterd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten