16 december 2015

FED: niet zo dovish, maar iedereen op een lijn carefully monitoring inflation

De FED verhoogde de rente met 0,25%. Zonder meer een schokkende gebeurtenis, heel wat belangrijker dan het gedonder over de Teevendeal.
Vrijwel iedereen had deze 0,25% verhoging verwacht. Maar men had gehoopt op een garantie dat de rente voorlopig niet verder verhoogd zou worden. Dat gebeurde niet. Het is data dependent. En de rente zal gradual verhoogd worden (dat is langzamer dan het measured pace van Bernanke in de vorige cyclus)

Het meest verbazend was dat iedereen voor stemde, ook de notoire duiven Brainard en Tarullo.
Hilsenrath liet doorschemeren dat dit gebeurde op de belofte dat renteverhogingen gaan afhangen van wat de inflatie doet. Het is carefully monitoring inflation, niet wat de werkloosheid doet of dat de Chinezen te veel de pisang zijn.

De voorspellingen van de FED, de dots, gingen maar een beetje omlaag. Het wijst op drie à vier verhogingen van de rente in 2016, niet de twee die de markt inprijst. De voorspelde neutrale nominale rente op termijn daalde wel, van 3,75% naar 3,25-3,5%.
(tabel van Sujay Shah)
Die vier verhogingen komen er pas als alles gaat volgens het basisscenario van de FED en de laatste jaren ging het altijd minder goed met de groei en de inflatie dan de FED voorspelde.

Dan komen er minder verhogingen. Vooral als de inflatie niet oploopt of lijkt op te lopen, dan moet yellen het rentewapen in de ijskast zetten, anders gaan Brainard en Tarullo Yellen persoonlijk de haren uit het hoofd trekken.
En men is bang volgens Hilsenrath ook dat het uiteindelijk niet gaat als het basisscenario zoals economen al denkenYellen was sprakeloos op de vraag bij de toelichting: "If you don't see inflation rise from here by next year, has your theory failed ? "
Geen opmerkingen:

Een reactie posten