5 december 2015

de beren zijn los, maar de cyclus staat nog op groen (expansion)

De expansiefase is goed voor beurzen. Hierna komt downturn en dan start meestal de bear markt na een tijdje.

Nu al zie je een golf van pessimisme.
Centrale banken zijn niet meer te vertrouwen. Ze doen minder dan beloofd en kunnen markten niet meer stuwen. Dan heb je goed economisch nieuws nodig. In Europa zat men nog op de goed nieuws is slecht nieuws voor de beurs toer, maar in de VS waren ze maar wat blij met de goede cijfers over de werkgelegenheidsgroei. De zwakke handelscijfers werden maar vergeten.
De FED gaat de rente verhogen. Onvermijdelijk. Dan kan het economische nieuws maar beter goed zijn. Na de slechte ISM manufacturing en de niet zo slechte maar wel tegenvallende ISM non manufacturing was Amerika weer toe aan goed nieuws.
Lagere olieprijzen en toch een veel hogere beurs. Zelfs een lagere lange rente . 2,3% voor de tienjaarsrente in de VS en 0,7% in Duitsland is kennelijk van den gekke zo hoog.
Wat een zigzagweek op de beurs en met de rente. Omlaag op de ISM dinsdag, de rente omhoog op de wanprestatie van Draghi, beurs omlaag. En beurs en rente omhoog na de werkgelegenheidsgroeicijfers. Futures van de AEX die buiten de beurstijden om 5% omlaag gingen en omhoog.

Woelig en toch daalde de belangrijkste graadmeter voor volatiliteit, de VIX.
Ik had gedacht dat Draghi ietsje minder zou doen dan de consensus nu, maar plausibel zou maken dat bij de volgende vergadering  van de ECB weer sinterklaas zou spelen.
Mijn collega’s begonnen op de dag voor de ECB vergadering erg ongerust te worden over de ECB. Terecht dus.


Maar moeten we nog benauwder worden? Ik vind van niet, maar ik kan denk ik mijn collega’s niet geruststellen met verhalen dat december januari gemiddeld zo goed zijn, dat de negatieve invloed van de voorraadcyclus nu maximaal is en langzaam er een keer ten goede  moet komen (in 2016) en daarmee de ISM hoger wordt. Dat zou dan weer betere winstgroei inhouden. Nee, die winstgroei in de VS, daar geloven ze niet meer in. Hogere rentelasten, die te dure dollar, dalende olieprijzen, stijgende lonen. Piek in marge.
(maar: plaatje Minack: winstmarge iin VS niet zo extreem als totale marge aangeeft)
Ik begin wel erg afhankelijk te worden van stijgende olieprijzen. Dat wil nog niet lukken. Poetin heeft zoals overal mee de sleutel in handen. Hij wil uiteraard hogere olieprijzen voor zijn dure hobby’s in Syrië en Oekraïne.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten