13 december 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week: down, maar somberheid lijkt overdreven

Een slechte beursweek door vallende olieprijzen en de dreiging van de renteverhoging van de FED en nieuwe devaluaties van de Chinese munt (bij groter dan gedachte dalingen van de valutareserves vorige maand). De teleurstelling over de ECB dreunt nog door via grotere angsten over de FED en een sterke euro.
Optimisme over de klimaattop in Parijs en verontwaardiging over Trump/ verkiezingsoverwinning Front National brachten de koersen uiteraard niet in beweging.

Er was een wel zeer forse daling van de olieprijzen. De olieaandelen daalden iets minder maar waren wel de meest gebeten hond op de beurs. Grondstoffenaandelen als Glencore en Anglo American zetten de tering naar de nering door grootscheepse verkoop van bezittingen en grote ontslagen.  
High yield kreeg opnieuw klappen, er was een groot fonds dat moet gaan liquideren. Er was charttechnische schade aan de nodige indices. Een en ander vindt men nu wel erg oversold.
(https://www.stocktrader.com/2015/12/11/market-recap-dec-11-2015/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Stocktrading101+%28StockTradingToGo%29)

. Het animo van producenten om de olieprijs op termijn vast te klikken lijkt behoorlijk af te nemen volgens de commitment of traders analyse, zo lees ik uit de analyse van Bianco.

Deze week moet het gebeuren de eerste renteverhoging van de FED sinds de kredietcrisis. Een ‘dovish hike’, anders gaat het helemaal mis volgende week met een buitengewoon zware optie-expiratie.

Het economisch nieuws was niet zo slecht, maar de beurzen wilden gewoon niet omhoog. Nog geen kerstrally, al moeten we die niet in paniek afschrijven.
In de VS is men aan het broeden op een voorstel om de economie te stimuleren, wellicht staat men ook toe olie en gas te exporteren, geen ‘debt ceiling’ drama meer tot in 2017.

De detailhandelsverkopen stegen (nominaal) 0,2%, iets minder dan verwacht, maar de kernverkopen ex benzine en zo stegen 0,4% en de kerncontrole verkopen waarmee de groei van de consumptie in het BNP wordt berekend steeg een prima 0,6%.

De ‘real sales’ blijven overigens al een hele tijd achter bij het ‘real income’. Daardoor is er nog weinig angst dat de economische groei in de VS richting recessie gaat.
(via doug Short)

JP Morgan schrijft die terughoudendheid om meer geld uit te geven vergeleken met inkomen en rijkdom toe aan de slechte inkomensverwachtingen. Die verbeteren overigens behoorlijk de laatste tijd en daarom zal het wel goed blijven zitten met de groei van de consumptie.

Hypotheken om een huis te kopen stegen 1,2% vorige week en zijn daarmee 29% hoger dan vorig jaar.

De FED kwam met de kwartallijkse flow of funds analyse. Huizenprijzen stegen, maar aandeeln daalden. Per saldo voor onroerend goed een goede ontwikkeling (vooral voor commercieel onroerend goed).

Daarentegen stegen initial claims voor werkloosheid behoorlijk maar niet angstaanjagend, bleven de voorraden te hoog. Import- en exportprijzen daalden 0,4%  resp. 0,6% vorige maand in de VS.


In China viel de groei van de industriële productie met 6,2% reuze (0,5%) mee.  Detailhandelsverkopen stegen een mooie 11,2% op jaarbasis (0,2% meer dan vorige maand; het kwam vooral door Alibaba +60% eb BTW verlaging op auto's begin dit kwartaal).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten