9 december 2015

Japan scenario superieur versus nieuwe Dutch disease

We zijn de afgelopen jaren bang geweest dat we in de wereld het net zo slecht zouden gaan doen als Japan na 1990.
Nadere analyses geven aan dat het eigenlijk per hoofd van de bevolking niet zo slecht is gegaan met Japan.
Het land waar alles echt vreselijk is misgegaan is Nederland, vooral na de val van paars vanwege de Fortuijnrevolutie. Uiteindelijk leidde dit tot zo veel overheidsuitgaven en opgeklopte huizenprijzen dat de Nederlandse economie bankroet was. Dat is verbazingwekkend weinig gezien.
Nederland zette een beleid in van meedogenloos bezuinigen en zette de banken aan de hypotheekrente tot grote hoogte op te drijven.
Alleen Bas Jacobs geeft nog enig weerwerk tegen dat slechte overheidsbeleid. Wij hebben geen Krugman die een en ander aan de kaak stelt.
Nederland heeft met kop en schouder het meest rampzalige economische beleid gevoerd van de rijke landen na 2000.
Nu zijn de overheidsfinanciën hersteld en gaat men over tot aanzwengelen van de economische groei. Met grote moeite komt men tot een extra stimulering van € 5 miljard. Het is electoraal een doodzonde om ervoor uit te komen dat je niet wilt bezuinigen. Dat maakte het veel moeilijker om de belasting te verlagen dan te verhogen.

 In Japan is er een ongekende winstgroei door Abenomics.
De werkloosheid daalt. Het onderdeel womenomics van Abenomics lijkt te werken. de participatiegraad stijgt. De groei van de werkgelegenheid was +1,7 miljoen bj een afname van de beroepsbevolking van 1,2 miljoen.
Participatiegraad stijgt, veel beter dan in de VS.


Inflatie stijgt, alleen niet voor benzine. dat is gunstig voor Japan.
womenomics

Door de vergrijzing daalt de spaarquote van gezinnen. Door Abenomics is deze daling gestopt (vooral door toename aantal (vrouwelijke) werkenden.
Het bedrijfsleven spaart zich te pletter. dat blijft zo, want door de krimpende bevolking en de grijsaards van 70 die maar de helft consumeren van een 50 jarige hoeft er veel minder geïnvesteerd te worden.

Japn is het gidsland geworden. Daar gebeurt alles eerder. vergrijzing. Spaarzin van bedirjven.
Wie voert er bij ons Abenomics in?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten