15 november 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Ik ben geschokt door de verbijsterende terreur in Parijs, niet door de gezonde kleine daling van de aandelenkoersen (het is wel 1-0 voor de aanhangers van het 2011 scenario http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2015/11/pauze-op-beurs-als-in-2011-of-toch.html). Een en ander was overbought geworden en is nu oversold. De euforie over de goede banencijfers is voorbij en men is weer wat banger aan het worden dat de groei afzwakt zoals de grondstoffenprijzen en andere inflatie-indicatoren aangeven. Dus weer wat rentedaling, correctie van leidende tech aandelen zoals Apple en de grondstoffensectoren lagen er uiteraard ook niet goed bij.
Als men ook op de beurzen ontdaan is geraakt van de Parijse ellende kan er weer enig technisch herstel komen. Verbijsterende aanslagen in Parijs. Niet goed voor het vertrouwen en daarmee economische groei in Frankrijk. Maar net als bij de aanslagen in Spanje hoeven de financiële markten hieronder niet zo veel te lijden.

Er is hoop dat men blij zal zijn met de stijging van de inflatie op jaarbasis omdat de olieprijzen minder hard gaan dalen op jaarbasis. Idem voor de winsten.
Draghi zei van de week de komende vergadering het monetaire beleid te herbestuderen. Men leest hieruit dat hij met monetaire verruiming komt in de vorm van een 0,1% lagere rente en/of extra QE ter waarde van € 15 miljard per maand. De groei in de eurozone van 0,3% over het derde kwartaal stelde teleur en dat verhoogt de kans op actie van de ECB.
Diverse FED gouverneurs hielden toespraken en dat leidde tot een grotere overtuiging dat de FED de rente ging verhogen onder economen, maar niet volgens de ingeprijsde marktrente.

Er was niet veel economisch nieuws in de VS. De groei van de detailhandelsverkopen viel tegen, maar ex auto’s en benzine was er niets mis. Het consumentenvertrouwen (University of Michigan) verbeterde. Initial claims voor werkloosheid stegen iets, maar bleven laag.Producentenprijzen, import- en exportprijzen daalden opnieuw. Het vertrouwen van midden -en kleinbedrijf NFIB bleef constant.

In China waren er de nodige cijfers die verdere groeiafzwakking in de industrie aangaven (misschien vanwege ondeugdelijke correctie voor aantal gewerkte dagen), stabilisatie in de detailhandelsverkopen. De particulier in China vond het tegenvallen, maar de cijfers kwamen beter binnen dan men in het Westen vreesde.


De grondstoffenprijzen daalden opnieuw, o.a. door uitpuilende olie gerelateerde voorraden in de VS en minder vertrouwen in economische groei in de wereld en de sterke dollar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten