6 januari 2016

10 verrassingen van Byron Wien en wat optimistsich commentaar

Byron Wien https://www.blackstone.com/news-views/press-releases/details/byron-wien-announces-predictions-for-ten-surprises-for-2016. Byron Wien begon met een traditie van het geven van tien verrassende voorspellingen. Hij heeft ondertussen veel navolgers gekregen. Hij blijft de grote oude meester.

Hij zit zoals bijna iedereen die voorspellingen doet die moeten verrassen vooral op het spoor dat het allemaal nog veel meer gaat tegenvallen dan we nu al denken.
Hij ziet Hillary winnen van Ted Cruz en de democraten de senaat terugwinnen op basis van de extreme standpunten van de republikeinen. In Nederland zouden we dat goed nieuws vinden, maar Byron is kennelijk voldoende rechts om hier wakker van te liggen.
Groei in Amerika gaat tegenvallen, de dollar wordt hierdoor zwak. De FED gaat daarom en door allerlei problemen in het Amerikaanse bedrijfsleven en in Emerging Markets maar één keer de rente verhogen en moet dan toegeven dat ze knettergek waren om te verhogen. De tienjaar rente blijft onder 2,5%. De aandelenbeurzen gaan flink omlaag, winsten gaan omlaag.
Met China gaat het helemaal mis, schulden exploderen en de banken gaan en masse failliet. Minder dan 5% groei en een zwakke yuan.
Europa wordt verscheurd door de vluchtelingencrisis. De politiek omarmt steeds meer de standpunten van de populisten maar komt nog niet tot het opdoeken van de Europese Unie.
De olieprijs blijft rond $30 schommelen op basis van hoge productie van de OPEC.
Het gaat zo slecht met Rusland en China dat ze proberen hun optrekjes in Londen en New York te verkopen, waardoor daar de huizenmarkt een forse knauw krijgt.
De economische groei in de wereld is maar 2% door vooral de ineenzakkende economieën van de Emerging Markets.

Je kunt op diverse manieren zo sombere verrassingen profeteren die eigenlijk allemaal bon ton zijn.
Het geven van tien verrassende voorspellingen is misschien te populair aan het worden. Men ziet na 2008 overal zwarte zwanen.
Ik denk dat het juist verrassend zou zijn als het populisme niet verder oprukt in 2016 gezien de vluchtelingenstroom en de zwakke economische groei. Peronisme was lange tijd geweldig populair in Argentinië en kwam na enige tijd zelfs terug, ook al had men al gezien dat dit uiteindelijk slecht moet aflopen. In Venezuela kon het Chiavezismo lang doorgaan op de pof van de olie-opbrengsten. In Brazilië kocht Rousseff de verkiezingen met te lang veel te veel overheidsuitgaven en inkomsten die te veel leunden op hoge grondstoffenprijzen. In Bolivia is men ook op de Peronistische toer gegaan.
In Latijns Amerika zijn er tekenen dat men van het populistische, peronistische pad af wil. In Europa en Amerika zien we het tegenovergestelde.

Eigenlijk begint alles erop te wijzen dat Trump de nieuwe president wordt. Hij spreekt vooral de witte onderklasse aan, maar dat is een belangrijke basis van democratische kiezers. Inclusief traditionele republikeinse stemmers kan hij gekozen worden.
Voorlopig lijkt Ted Cruz sinds kort meer kansen te hebben, omdat hij een betere organisatie heeft. Trump heeft onvoldoende geld om een verkiezing te kunnen financieren uit eigen zak. Het gokkersgeld schuift langzaam van Rubio richting Cruz en Trump. Hillary lijkt nog steeds de beste kansen te hebben.

Het zou meer verrassend zijn als de economische groei in de VS meevalt dan tegenvalt, als je de teneur van de voorspellingen voor 2016 leest. Hatzius van Goldman Sachs doet zijn best om een optimistisch verhaal te schetsen voor 2016. Hij komt dan uit op 2-2,5% groei en hij verontschuldigt zich voor zo’n hoge prognose, zo ver boven het niveau van de potentiële groei, maar er zit dan ook meer mee dan tegen denkt hij. Misschien zijn we niet verloren als de benzineprijs laag blijft. Iedereen is hier enorm bang voor geworden. Economen hopen en masse op olieprijzen die de lucht in gaan vanwege geopolitieke drama’s. Vreemd. Ja, die lage olieprijs helpt de consumptie en hindert de investeringen steeds minder, maar we nemen het niet meer mee in de groeivoorspellingen. Meer fiscale stimulering in het verkiezingsjaar? +0,5% in plaats van -0,5%? Nee, we nemen hooguit 0,2% mee of helemaal niets. Netto export? Een drama, maar de trend van consumptie minus export, ongeveer de binnenlandse vraag, is goed. Een voorraadcrisis? Die is zo over, want al zo lang gaande. De huizenmarkt blijft betrekkelijk sterk. De spaarquote is te hoog in de VS gezien de herstellende huizenprijzen en meer vertrouwen in loostijging en werk.

D.w.z. ik zoek het meer aan de kant dat de groei in de VS meevalt. 2,5-3% ziet men nu al als zodanig hoog dat ik me zou moeten laten nakijken. En dat na een periode van vijf jaar waarin men vaak steeds meer dan 3% (escape velocity) voorspelde voor de groei in de VS.
Ik zie meer in verrassingen dat het in Japan allemaal gaat meevallen en de yen daardoor naar 100 gaat tegen de dollar. Brexit.  Meevallers voor Emerging Markets omdat de olieprijs wat stijgt en men de sancties tegen Rusland afbouwt. Meevallers in Syrië nadat Assad van het toneel verdwijnt.
Doorbraken in de farmacie.  Goede beurzen omdat de FED de rente slechts één of twee keer verhoogt in 2016. De FED durft niet te verhogen in maart op basis van de slechte groei in het vierde kwartaal, ook al valt de groei in het eerste kwartaal mee vanwege de warme winter.Dat maakt het te moeilijk om de rente meer dan twee keer te verhogen in 2016. In Europa gaat het ook iets beter dan verwacht en de voorspelde goede winstgroei komt uit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten