15 januari 2016

China zorgt voor stress zichtbaar in verschil yuan markt en officiële koers

(plaatje via Bianco)
Zorgen over China zorgen voor een zeer onrustige beurs. Alhoewel het slechte macronieuws bekend lijkt en een en ander niet echt meer lijkt tegen te vallen blijft China de schuld krijgen van de huidige beurscorrectie.
Het is niet de macro maar vooral daarvan afgeleiden zaken die voor de koersdaling lijken te zorgen. De olieprijs krijgt extra op zijn donder vanwege vermeende zwakte in China, ook al groeit het olieverbruik daar gewoon verder. Record aantal autoverkopen lijkt ook niet te wijzen op minder olieverbruik.
De beurzen reageren enorm sterk op het wegzakken van de marktkoers van de yuan vergeleken met de officiële koers. Van de week kwamen die even bij elkaar (vanwege acties van de centrale bank), maar nu lopen de koersen weer uiteen.
Dat is een teken dat de overheid een en ander niet meer zo goed onder controle heeft. Dat is een schok voor vele beleggers. Men wil daarom nu dollars hebben in China in plaats van yuans.
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-01-14/the-market-thinks-china-s-currency-policy-drives-u-s-monetary-policy
Een en ander begint het beleid van de FED te beïnvloeden. Een zwakke yuan lijkt een renteverhoging van de FED vrijwel onmogelijk te maken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten