3 januari 2016

Somberheid in de verhalen voor het nieuwe jaar, de verwachtingen worden nog steeds naar beneden bijgesteld

Mauldin/Zerohedge etc. putten zich uit in de negatieve ontwikkelingen die vorig jaar of al eerder gestart zijn en die tot meer ellende zouden moeten leiden.
-de verwachtingen zullen naar beneden worden bijgesteld, zoals Summers ons voorhoudt. Secular Stagation is upon us.

-De lagere olieprijzen die in tegenstelling tot vorig jaar als een ramp beoordeeld worden
-De hogere credit spreads die een recessie aankondigen (als de trend doorzet, moetje inderdaad veel meer kansen aan een recessie toedichten).
(plaatje blog Bespoke)
-De FED die nu alles op alles gaat zetten om de economische groei in de VS af te koelen via volstrekt onverantwoorde renteverhogingen (erg irrationeel)
-Emerging Markets die de eurocrisis eens dunnetjes gaan over doen met grote faillissementen van overheden en grondstoffenproducenten (lagging indicator)
-De oververhitte vastgoedmarkt in de VS die weer gaat afkoelen (sic, maar nu nog niet)
-Geopolitieke drama’s. Niet alleen Rusland/Midden Oosten maar ook Turkije, Brazilië, Zuid-Afrika, brexit, grexit (dit is een permanente zorg die nog eeuwen gaat aanhouden)
-Nominale groei van het BNP is te laag om winstgroei te krijgen, vooral in dollars gemeten was het een drama (sic, als de dollar te hard verder stijgt een steeds grotere zorg, maar dan ook voor de FED)
(plaatje Minack)
-Voorraden die nog te hoog zijn (maar we zijn ver gevorderd in de neergaande fase van de voorraadcyclus)
-Tegenvallende detailhandelsverkopen vanwege het warme weer, daling productie nutsbedrijven daardoor (sic, g-groei vierde kwartaal kan tegenvallen, maar vooruit kijkend betekent het niets slechts).
-Winstmarges VS hebben gepiekt (sic, als olieprijs net herstelt)
-2015 was het slechtste derde jaar van de presidentscyclus sinds de jaren 30. Er is iets mis (zoals altijd).

Wat kan je daar tegenover zetten voor de VS?
-De kans op een recessie in de monde zes-negen maanden is nog steeds zeer klein, al lopen de kansen voor periodes van twee jaar of langer wel op.
-De yield curve is nog steeds steil
-Consumentenvertrouwen is nog aan het verbeteren, autoverkopen stijgen (als een recessie nabij is, dan zitten deze indicatoren reeds in de versukkeling)
-De huizenmarkten zijn sterk, de (reële) huizenprijzen stijgen, de betaalbaarheid van huizen is uitstekend door de lage rente.
-De werkloosheid is nog niet gestegen
-Output gap is nog niet dicht, inflatie is geen probleem (=FED forceert geen recessie)
-Tina
-Men verwacht niet meer zo veel van de economie, de FED, de winstgroei (misschien met uitzondering van de eurozone en Japan waar men misschien te veel winstdromen heeft). Er is alom overweldigende somberheid over Emerging Markets. Men verwacht niet meer dat lage olieprijzen de economie helpen, integendeel. Men noemt nauwelijks nog fiscale stimulering. Zo veel zal die dan ook niet zijn, maar het is een verademing dat overheidsuitgaven niet langer de groei met ongeveer 0,5% drukken.


  
(plaatje Brad DeLong)


De kerstrally is niet gekomen. De hoop wordt nu op het januari-effect gezet.
Jeff Miller haalt sommige handelaren aan die de laatste twee beursdagen verpestten door verkoop van winnaars vooruitlopend op het januari-effect waar winnaars verkocht worden en verliezers teruggekocht vanwege fiscale redenen. Het januari-effect was niet erg indrukwekkend sinds het gepresenteerd werd als topstrategie om extra performance te boeken. D.w.z. het verdient niet meer de belangstelling die het vroeger had. Januari zit in de gunstige beursmaanden van november/mei, maar verwacht niet meer iets extra’s.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten