21 januari 2016

De cycli: JL, voorraadcorrectie, Juglarzwakte

Daar is hij dan, de neergang in de vierjaarscyclus http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2016/01/update-vierjaarscyclus.html. Zwaar overtijd. De top van de S&P op 2200. De eerste correctie HI rond augustus. Het mooie herstel IJ, waarna je denkt dat alles weer is goed gekomen en dan de tweede tik, JL, het meest negatieve deel van de vierjaarscyclus. Dan blijkt alles ineens erger dan gedacht. Zonder recessie in de VS en in een opgaande structurele trend (zoals nu) hoeft die tweede daling niet zo lang te duren en niet al te verschrikkelijk te zijn. Als er een schok is, dan kan die nog wel schade aanrichten. We hebben nu drie kandidaten voor zo’n schok: China, de FED en olie. De FED gaat niet op korte termijn zondigen, eerder te hulp komen. China is niet belangrijk voor de Amerikaanse beurs. De olieprijs krijgt meer en meer de schuld van de recente dalingen.

De olieprijs is onheilspellend aan het dalen. Een deel van de oliesector dreigt weggevaagd te worden. Diverse grondstoffenlanden worden zo hard geraakt dat de wereldhandel buitengewoon zwak is. Investeringen worden flink geraakt. Andere bedrijven zijn ook voorzichtiger aan het worden en investeren ook minder.
Dat zorgt voor zwakte in de Juglar, de cyclus van de vaste investeringen van 7 tot 11 jaar. In 2009 hadden we het vorige dieptepunt. De huidige Juglar duurt dus nog te kort om nu al naar het dieptepunt te gaan. (of de neergang duurt erg lang). Winsten zijn heel erg gevoelig voor een neergang van de Juglar.

De cycli die meebewegen met de vierjaarscyclus zien er ook niet goed uit. De presidentscyclus gaat betrekkelijk vaak niet goed als een president niet herkiesbaar is. De voorraadcyclus drukt de groei flink op het ogenblik in de VS. 0,7% in het derde kwartaal van 2015, naar verwachting 1,2% in het vierde kwartaal en in het huidige eerste kwartaal denk ik iets als opnieuw -0,7%. Dan moet het voorbij zijn, maar dat is alleen zo als de business sales weer stijgen. En bij dalende olieprijzen gaan die business sales niet stijgen. De olieprijzen dalen nu overigens zo snel dat de keer snel moet komen. Maar pas bij $50 nemen de problemen echt af.


Hebben we dat punt L van de vierjaarscyclus bereikt, dan gaat het vaak snel en hard omhoog. Veel beleggers zijn dan nog te belang om weer flink in aandelen te belegen en hebben dan vaak achteraf spijt. Gewoon discipline en steeds eenzelfde bedrag beleggen geeft daarom vaak de beste resultaten. Vasthouden aan je strategische portefeuille en dan van tijd tot tijd weer herbalanceren naar de bedachte gewichten gaat daarom zo vaak beter dan verwacht. Zo gaat het vaak niet, Na een koersdaling komt er crisisoverleg wat te doen en men besluit dat men te arm is om aandelen bij te kopen. De regelgever vaardigt dan vaak ook oekazes uit dat men geen extra risico mag nemen, omdat men te arm is. Zo ver is het nog niet. We zien de laatste weken wel een heel snel pessimistischer worden van de beleggers. Als de Juglar niet naar beneden komt is dat niet nodig. Als dat wel gebeurt, had ik voorzichtiger moeten zijn. Maar ik denk voorlopig dat het niet nodig is dat de S&P meer dan 20% van top daalt, er is geen recessie en de FED/ECB etc. worden echt wel aardiger. Dat kan dan natuurlijk toch wel gebeuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten