12 januari 2016

update vierjaarscyclus

Bovenstaand plaatje geeft de S&P500 aan gedeeld door het vierjaars voortschrijdend gemiddelde.
Dat is in de bull markt sinds 2009 behoorlijk hoog geworden.
In het grijs is  afgebeeld wat de S&P is  gedeeld door een schatting van het gecentreerde vierjaarsgemiddelde (twee jaar voor de datum tot twee jaar na de datum; ik veronderstel een doorgaande stijging van de stijging van de trend van de afgelopen jaren).

Tegenover de sterk stijgende trend zijn de koersen aan het afbrokkelen sinds eind 2014 en vooral na het stop zetten van aankopen in het kader van QE.
Er was een grote daling versus trend rond september en nu is er een tweede terugslag. Het lijkt erop dat de koersen aan momentum hebben verloren. Een normale daling van de vierjaarscyclus zou in twee flinke stappen zijn. Dan staan we vlak voor het begin van een nieuwe cyclus
De huidige daling kan doorgaan als de olieprijzen verder dalen omdat iedereen doorgaat met produceren en geld toegestopt krijgt van banken en beleggers om door te gaan met verliesgevend te produceren.
De vierjaarscyclus geeft aan dat een verdere daling mogelijk is, dat zelfs zwakke smoesjes zoals China aangegrepen kan worden voor een verdere correctie.
De grijze lijn is uiteraard speculatief. De trend gaat minder sterk worden in de komende twee jaar volgens onze beleggingskaart (uitgaand van een recessie in 2018 bijvoorbeeld).
Misschien gaan we op een lager niveau weer een stijgingstrend krijgen die redelijk is, een beetje zo'n lager niveau als het groeipad in het Nieuwe Normaal aangeeft.

1 opmerking: