28 januari 2016

Yellen weet het niet meer, maar volgt markt

Geen renteverhoging vandaag, maar dat had niemand verwacht. Men hoopte dat Yellen zou zeggen dat er geen haar op haar hoofd was die dacht aan een renteverhoging bij de volgende vergadering. Dat meldde de FED niet. Ze lieten Hilsenrath schrijven dat de FED de mogelijkheid open houdt voor renteverhoging in maart.
De aandelenbeurs ging daarop onderuit, maar prijsde een renteverhoging in maart verder uit.
De FED heeft er alles aan gedaan om de paniek niet verder te vergroten op de markten. Er kwam geen beoordeling of het risico aan de boven- of onderkant lag. Men gaf niet langer aan er groot vertrouwen in te hebben dat de inflatie zou stijgen naar 2%.
De tweede reactie van de markt is wellicht wat optimistischer, mede vanwege het meevallen van de cijfers van Facebook. Men zette de markt niet hoger terwijl de olieprijs toch steeg.
Het vertrouwen groeit dat de FED niet tegen de markt in kan gaan. De inflatie is te laag, de participatiegraad ook, economische groei zwak, financiële stabiliteit in de rest van de wereld ver te zoeken. Ofwel, het is kansloos dat de FED in maart de rente kan verhogen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten