21 januari 2016

EIA verergert val olieprijs: aanbod nog lang groter dan vraag, maar is dat zo?

EIA is met nieuwe voorspellingen gekomen voor vraag en aanbod van olie.
Dat leidde tot nieuwe dalingen van de olieprijs. De olieprijs daalt op alles, dus het verband met EIA is niet zo duidelijk. Het maakte ook indruk dat op bepaalde plekken olieraffinaderijen een negatieve prijs vragen voor olie. Transport en opslaan is duurder dan olie waard is. -0,50$ vinden ze wel genoeg om te betalen.
Men ziet de olieopslagplaatsen overstromen met olie in de VS. Iran wil en mag meer olie produceren. Saoedi-Arabië wil meer marktaandeel. Irak heeft centjes nodig om IS en de Koerden te bestrijden. En ondertussen geven de cijfers van de olieproductie in de VS aan dat de olieprijs nog zo hoog is dat men graag meer olie uit de grond wil pompen.
Dit is niet bepaald een nieuw feit voor de markt, maar de prijs daalt er wel op.


Vraag stijgt, maar volgens EIA niet genoeg versus het aanbod. Maar het artikel stelt dat men het aanbod overschat
Rusland gaat minder produceren. dat wordt overigens altijd voorspeld, maar deze keer zou het kunnen. ze hebben minder ruimte bij pijpleidingen van Transneft geboekt.
Iran krijgt de centjes niet bij elkaar om de productie veel uit te breiden. Irak en Saoedi-Arabië kunnen hun huidige hoge productie niet volhouden. 
De productie in de VS en Canada lijkt te gaan dalen en dat is negatiever dan de voorspelling.
De vraag en aanbodcurves voor olie zijn heel erg steil. Kleine veranderingen veroorzaken enorme prijsveranderingen. Het aanbodoverschot is maar ruim 1%. Een klein beetje minder productie of meer vraag kan de olieprijs enorm doen stijgen. Andersom natuurlijk ook. De huidige dalingen komen uit meer verwachte productie van vooral Iran bij minder verwachte vraag vanwege afnemende groei in de wereld, zelfs in de VS, maar vooral ook China. Dat kan gemakkelijk te pessimistisch zijn, maar zo lang men dit verhaal steeds meer gaat geloven kan de olieprijs steeds meer omlaag. Wetend dat je de productie maar zo weinig hoeft te beperken schreeuwen steeds meer OPEC-landen dat men gezamenlijk de productie moet beperken. dat gaat natuurlijk plotseling een keer gebeuren. Ze moeten wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten