17 januari 2016

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De beurzen gingen opnieuw behoorlijk omlaag (opnieuw via Jekyll & Hyde scenario, bijna elke dag was er ook een rally op de Amerikaanse beurs) en opnieuw was het vooral China dat de schuld kreeg. De nodige indicatoren staan nu op behoorlijk oversold, zodat op korte termijn enig technisch herstel mogelijk is. Er is paniek op de oliemarkt, de olieprijzen staan op een niveau waarop vrijwel geen enkel genoteerd oliebedrijf nog winst kan maken en het geloof groeit dat de olieprijzen nog lang onder de kostprijs van de niet –OPEC- producenten blijft. Er is een groeiende angst voor een recessie door zeer zwakke cijfers in de VS voor de industrie (een nieuwe daling van -0,4% van de industriële productie), tegenvallende detailhandelsverkopen (daling -0,1% terwijl een stijging was voorzien van 0,1%; dit wijst overigens door de deflatie nog niet op een recessie).

De groeiverwachtingen voor het vierde kwartaal in de VS hollen richting 0%, omdat men een behoorlijke voorraadcorrectie ziet (-0,2% vorige maand)  die niet voldoende gecompenseerd wordt door groei van de consumptie (hogere spaarquote; dit wijst overigens op meer groei als dit achter de rug is). Ook het optimisme voor het eerste kwartaal neemt af, al kan er een meevaller komen vanuit het nog steeds warme winterweer.
Het winstseizoen voor het vierde kwartaal is begonnen. De winsten en in mindere mate omzetten vallen tot op heden niet tegen bij de verlaagde verwachtingen, maar de outlook wel (bijvoorbeeld Intel).
China versterkt het thema van Quantitative Tightening door verkopen van Amerikaanse en Europese staatsobligaties door centrale banken van Emerging Markets. Daardoor daalde rente aanvankelijk nauwelijks. Duifachtige uitlatingen van diverse FED-gouverneurs en verder dalende beurzen zorgden uiteindelijk wel voor een daling van de rente in vooral de VS.

Het Beige Book van de FED zag nog steeds bescheiden groei in de VS vanwege inkomensgroei door de goede groei van de werkgelegenheid, die een iets minder goede consumptiegroei veroorzaakt en een verder verbeterende huizenmarkt, maar een krimp in de industrie.
Initial claims voor werkloosheid stegen iets, maar zijn nog laag. Het jolts rapport wijst op een doorgaande groei van vacatures en meer mensen die vrijwillig ontslag durven te nemen.
De Russell2000 zit in bear markt terrein met een daling van top van meer dan 20%, maaar het vertrouwen van het midden- en kleinbedrijf volgens NFIB steeg iets afgelopen maand. Ook het consumentenvertrouwen volgens de University of Michigan steeg iets, niet in lijn met de beurzen hetgeen ongebruikelijk is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten