24 januari 2016

Inflatieverwachtingen nog steeds goed verankerd volgens de Atlanta FED

De afgelopen weken hebben enkele FED-gouverneurs geroepen dat de inflatieverwachtingen dreigen los te komen van hun ankers. De ingeprijsde inflatieverwachting is vervaarlijk gedaald, vooral door lagere olieprijzen.

Atlanta FED meldt http://macroblog.typepad.com/macroblog/2016/01/are-long-term-inflation-expectations-declining-not-so-fast-says-atlanta-fed-1.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+typepad%2FRUQt+%28macroblog%29 dat de inflatieverwachtingen nog steeds goed verankerd zijn op 2%. De ingeprijsde inflatieverwachtingen via TIPS en swaps hebben een behoorlijke daling laten zien, maar dat is hoofdzakelijk voor andere redenen dan een andere verwachting voor inflatie op lange termijn. 
De liquiditeitspremie in de TIPS is flink opgelopen. Voor een deel komt dit door de seizoenaanpassing voor inflatie in de CPI die TIPS niet (mogen) maken en voor een ander deel door hogere credit spreads, met o.a. de olieprijs te maken hebbend. TIPS en inflatieswaps prijzen ook dingen in die niets met inflatie te maken hebben.
(ik wist niet dat de seizoenaanpassing in de CPI zo doorwerkte in de ingeprijsde inflatieverwachtingen; er lijkt een duidelijk verband)
Voor een deel is het verhaal behoorlijk geloofwaardig, maar het blijft toch een beetje een black box, o.a. de aanpassing voor de olieprijs die voornamelijk (om mij duistere redenen) zou moeten plaats hebben in de liquiditeitspremie. Ik denk wel dat de inflatieverwachtingen die voor de lange termijn ingeprijsd zijn in swaps inderdaad te veel zijn meegesleept in de val van de olieprijzen. De huidige lage olieprijzen betekenen juist hogere olieprijzen in de toekomst vanwege het opdrogen van investeringen in nieuwe olieproductie.
 (de olieprijs lijkt toch de hoofdschuldige voor de val van de ingeprijsde inflatie)
Dat inflatieswaps en TIPS ook andere dingen inprijzen dan inflatie is onomstreden. Hoe je dat zichtbaar maakt, is een probleem. Het is wel zo dat men signaleert dat economen de inflatie op termijn beter voorspeld hebben dan TIPS (geheel anders dan de renteverwachting, waar de markt het veel beter deed dan de economen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten