21 augustus 2015

beurs van slag door Azië à la 1998, maar een tikje minder ligt voor de hand

Plaatje Doug Short http://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/Current-Market-Snapshot.php
Versnellende daling bij toenemende omzet en uiteraard hogere VIX
Daar is hij dan: de beurscorrectie
bijna,het is nog geen 10%



https://www.stocktrader.com/2015/08/21/market-recap-aug-21-2015/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Stocktrading101+%28StockTradingToGo%29 Nog een beetje meer te gaan voor het echt oversold is. Apple noteert nog boven $100.

Correctie Made in China. Sommige mensen komen er ineens achter dat de groei in China wellicht iets lager is dan de 7% die de Chinese overheid ons voorspiegelt.  En geen FED to the rescue. Als ze uit angst voor China de rente niet verhogen dan zit de markt in zak en as: de FED heeft geen vertrouwen meer. Als ze wel verhogen, dan is het duidelijk: de FED houdt dan niet meer op totdat er een recessie komt waarbij de kredietcrisis kinderspel was. De credit spreads geven een waarschuwing, net als een jaar voor de kredietcrisis. Een recessie waarbij je de hulp van de overheid moet ontberen en ook die van centrale banken, nu de rente niet meer verlaagd kan worden en het QE-kruit verschoten is. Al die daling van de olieprijs door overmatige productie is maar niets. Vroeger was de consument daar blij mee, maar nu  niet meer. Hij betaalt denkt men liever het dubbele voor de benzine als dat de winst van Exxon Mobil en BP maar op peil houdt.
We vallen in een zwart gat van goedkope grondstoffenprijzen, een blijvend extreem lage rente, hoge winstmarges, verbijsterende technologische vooruitgang en creatieve vernietiging. Kortom secular stagnation, nu ook in de niet langer Opkomende Landen. En aandelen zijn veel te duur http://uk.businessinsider.com/stock-market-drop-2015-8?r=US&IR=T

Maar de FED denkt kennelijk anders. Men wordt verstoord door de tegenvallende ontwikkelingen in de Emerging Markets. Die sterke dollar, dat geldt niet meer voor Europa en Japan, maar wel voor Canada en Mexico. Daar zijn de valuta’s toch overdreven veel gedaald. Allemaal niet inflatoir. In Amerika is het mooie deflatieverhaal wel achter de rug als het buitenland niet meehelpt.
Het is voor de bank van St Louis http://news.investors.com/blogs-capital-hill/082015-767516-federal-reserve-official-says-no-proof-45-trillion-qe-program-did-anything.htm onduidelijk of al die QE en veel te lage rentes de economie wel hebben geholpen. De FED bank van St Louis is een conservatief bolwerk. Maar toch, het zal Yellen sterken in de mening dat de rente maar beter genormaliseerd kan worden. Renteverhoging nu straalt vertrouwen in Amerika uit, vermindert  de onzekerheid. Een rente van 0,5% en niet te veel stijgend, dat overleven de schuldenaars wel.
Een recessie in de VS is voorlopig onwaarschijnlijk. Bij zeer ruim monetair beleid en een herstellende huizenmarkt bij goede winstmarges hoort geen recessie zonder een externe schok zoals een oliecrisis. Amerika exporteert te weinig om echt geraakt te worden door een beetje afzwakking van de wereldhandel.


Een en ander wijst op een beurscorrectie. Niet op een bear markt. De afzwakking in China is veel minder erg dan de afzwakking in Azië in 1997-1998. Dat raakte de economie in het Westen nauwelijks. De koersen gingen in de zomer van 1998 wel even flink onderuit, met een heel snel herstel. Dat zou nu ook wel eens kunnen gebeuren. Het plaatje van de vierjaarscyclus http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2015/08/s-sinds-1964.html wijst op ernstige verzwakking à la 1998 en 1994. Omdat de structurele trend omhoog is net als toen, hoeft dat in absolute zin niet veel en vooral niet lang koerspijn te doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten