23 augustus 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Wantrouwen tegen China overheerste het financiële nieuws. Het gevoel van knagende onrust over de macro in de wereld door die onverdroten daling van de grondstoffenprijzen en een tegenvallende flash PMI van ruim 47 in China sloeg door in paniek op donderdag en vrijdag.
Enkele beurslievelingen kregen extra klappen. Er is een snel groeiend wantrouwen over wat China aan cijfers publiceert. Zo erg, dat sommigen (New York Times) geruchten verspreiden dat aan de poten van de stoel van Xi wordt geknaagd.

Alle aandelenbeurzen gingen fiks omlaag en de rente op staatsleningen ook. De dollar was sterk tegen de munten van Emerging Markets maar zwak tegen de euro, yen en pond. De goudprijs kon daardoor wat stijgen, maar andere grondstoffenprijzen zoals olie gingen verder de grond in.
Het beurssentiment is danig verpest en voor het eerst sinds 2011-2012 lijken we weer een daling van de S&P van meer dan 10% van top te krijgen, met in de rest van de wereld grotere dalingen.

Het macronieuws was buiten China behoorlijk goed, geheel in strijd met de onderbuikgevoelens. Doorgaande goede cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, zeer sterke cijfers voor de huizenmarkt. Iets lagere inflatie dan verwacht bij iets hogere loonstijging dan verwacht. Een zeer sterke dienstensector. Opwaartse herzieningen van recente cijfers (groei over tweede kwartaal lijkt herzien te worden van 2,3 naar 3,2%). Er zijn wel enige problemen met de export en de voorraden.

De notulen van de FED werden als duifachtig opgevat. De stelligheid waarmee de renteverhoging in september tot op heden werd rondgebazuind, ontbrak. Afstel vanwege China, de sterke dollar, dalende grondstoffenprijzen, concludeerde de markt afgelopen week. Hilsenrath moet heel wat gaan schrijven om de markt op het spoor van een renteverhoging in september te zetten. De logica (financiële stabiliteit, voldoende herstel arbeidsmarkt, geen deflatieangst) pleit overigens nog steeds voor een renteverhoging tenzij de beursdaling te erg wordt.


in de VS steeg het sentiment van de huizenbouwers NAHBMI flink, verkopen bestaande huizen ook, maar vergunningen niet. Van de voorlopers van de ISM, het Empire State survey was bijznder slecht, maar het belangrijkere Phillyfed survey was wel goed. Initial claims voor werkloosheid stegen, maar bleven erg laag. De leading indicators daalden onverwachts met 0,2%, maar geven nog verbeterende groei aan.

In Europa steeg de PMI iets in Duitsland, maar daalde iets in Frankrijk. Tsipras schreef verkiezingen uit en een deel van Syriza splitste zich eindelijk af. Griekenland kreeg noodkrediet en betaalde daarmee de schuldenaars in augustus tot ieders opluchting.

 In Japan kromp in het tweede kwartaal de economie met 1,6%, iets minder krimp dan verwacht. Er komt herstel aan zoals detailhandelsverkopen, orders, huizenmarkt aangeven. Het handelstekort groeide weer.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten