25 augustus 2015

vierjaarscyclus verliest kracht

De vierjaarscyclus duurt na een grote neergang van cycli vaak langer. De kredietcrisis was een grote neergang, Die te lange cyclus had je ook van 1982-1987 en 2003-2009. Nu zou het dus 2009-2015 kunnen worden.
De neergaande fase zou niet zo erg horen te zijn en niet zo langdurig, ongeveer als in 1994 en 1998. Net als toen is de structurele trend sterk omhoog. Nu vooral door het extreem royale monetaire beleid, waardoor men veel wil betalen voor een inkomensstroom. Naarmate het vertrouwen in langdurig lange rentes toeneemt, wil men zelfs steeds meer betalen voor een inkomensstroom uit zakelijke waarden (ook bij onroerend goed).
De neergaande fase is begonnen na het einde van extra aankopen in het kader van QE door de FED. De ECB hield de daling eerst nog tegen door de invoering van QE in de eurozone.
Nu is er dan eindelijk de daling, China krijgt de schuld maar dat lijkt niet goed genoeg voor een neergaande fase.
Gundlach stelt dat na een daling van 3 dagen de correctie niet achter de rug kan zijn. Dat vergt meer tijd. Dat lijkt plausibel. Maar zonder nieuwe schok hoeft er geen nieuwe grote daling te komen.
De FED staat borg voor onzekerheid, zowel als ze de rente wel dan niet verhogen.

Hierboven de vierjaarscyclus gefilterd voor de trend op twee manieren.  De ene manier is delen door het vierjaars gemiddelde en de andere anier is de huidige koers delen door het geschatte vierjaars gemiddelde. Dan is te zien dat de cyclus veel momentum heeft verloren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten