9 augustus 2015

goed financieel economisch nieuws van de afgelopen week, ISM, China

Voor de Nederlandse pensioenfondsen die zo vurig hopen op een hogere rente waren de uitlatingen van de Amerikaanse FED gouverneur Lockhart, in het midden tussen havik en duif en daarom de mening van het midden vertolkend over hoe hij van plan was te stemmen in september als manna uit de hemel:there is a high bar right now to not acting, speaking for myself
 De lange rente vervlakte verder op lagere inflatieverwachtingen door lagere grondstoffenprijzen. Dat laatste is goed nieuws voor de consument, maar beurzen denken daar de laatste tijd wat anders over, wie weet genuanceerder.
De Amerikaanse belegger zit te trillen als een rietje. (zie CNN fear and greed http://money.cnn.com/data/fear-and-greed/). Die angst zit verdisconteerd in de prijzen en dat is gunstig.  

Men vindt het macro nieuws niet zo best, maar dat zijn vooral cijfers over juni en over juli lijken er wat betere cijfers te komen. 1% productiegroei in China en 0,8% in Amerika. ISM non manufacturing steeg naar bijna record hoogte in de VS en als je niet beter zou weten, zou je denken dat Amerika op weg is naar 5% groei in het derde kwartaal http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2015/08/ism-non-manufacturing-wijst-op-sterke.html (en misschien weten we het inderdaad niet zo goed en rakende Amerikanen weer in een ouderwetse stemming van shop until you drop; de autoverkopen lijken er al een beetje op ).
Initial claims voor werkloosheid versus de omvang van de beroepsbevolking waren de laatste tijd nog nooit zo laag. Dat wijst op doorgaande groei van de werkgelegenheid en dan hoort de loongroei uiteindelijk te verbeteren, zodat de Amerikanen de Griekse stranden wat beter gaan bevolken.
Het senior loan officer report wijst op lievere banken en een hogere ISM. Nieuwe orders nu ook, na de opwaartse herzieningen.
Morgan Sanley had een verhaal dat hun indicatoren voor juli veel beter waren als juni en meer op het sterke mei leken, zowel de huizenmarkt als investeringen als het starten van nieuwe bedrijven was heel sterk.

 De groei in China lijkt na de inzinking begin 2015 het ineens toch een stuk beter te gaan doen getuige relatief goed te vertrouwen cijfers over de elektriciteitsproductie en industriële productie.Geen opmerkingen:

Een reactie posten