27 augustus 2015

de Chinacrisis: waarom stijgt de rente?

De dalingen van de laatste dalingen waren een van de heftigste van de afgelopen tig jaar. In 3 dagen een daling van meer dan 10% van de S&P, dat is maar enkele keren eerder gebeurd:
Volgens Bianco
8/25/15 (China crisis)
* 8/8/11 (US verliest AAA rating)
* 10/7/08 (Lehman)
* 7/23/02 (Worldcom default)
* 8/31/98 (LTCM crisis)
* 10/19/87 (de krach)
* 5/28/62 (Kennedy staaltarieven; dus niet de moord op Kennedy of de Cubacrisis)
* 5/14/40 (Invasie van Nederland en Frankrijk)
* 3/29/38 (hoogtepunt van 1937/38 crisis omdat de FED de rente verhogen, de reden voor het ontstaan van het seculiere stagnatiescenario van Hansen)
Kortom, de beurs ziet iets heel ergs in wat er gebeurd is in China en gaat gebeuren.
De situatie in China is zo slecht als men nu vreest, zegt de beurs. Het is een van de grootste catastrofes van de afgelopen 80 jaar.
Vergelijkbaar met de invasie van Nederland en Frankrijk in 1940, de Aziëcrisis in 1998, Lehman in 2008.

De eerste devaluatie gaf niet het signaal voor de tuimeling, maar de tweede: de Chinese regering had de controle verloren over de economie en de beurs, redde speculanten in Hebei niet. Misschien wordt Xi of Li afgezet.
De Chinezen zijn nu als gekken obligaties aan het verkopen, zowel in dollars als euro’s, zo denkt men.
heel ongebruikelijk, een dalende beurs en een stijgende rente.
Het gonst van geruchten over QE. Summers en Dalio bevelen QE4. In de Eurozone dreigt Peter Praet met extra QE als de grondstoffenprijzen verder zakken (? Je doet dit toch niet op tijdelijke inflatie)
Wat veroorzaakte stijging rente? Verkoop door Chinezen? FED not to the rescue? De obligatiemarkt raakte niet van de kook en keek door de paniek over China heen en zag zeer mooie macro cijfers voor de VS. De bureaus voor statistische cijfers in de VS zijn omgekocht door de FED en publiceren nu tot half september vrijwel alleen maar ongeloofwaardig goede cijfers. Nieuwe orders geweldig. Initial claims werkloosheid als % arbeidsmarkt op all time low. Sentiment huizenmarkt door het dak. ISM non manufacturing niet te geloven zo hoog. Phillyfed flink omhoog terwijl buurman Empire Survey door de grond ging.
Misschien dat de mooie macro cijfers meehielpen, maar vreemd bleef het.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten