6 augustus 2015

FED dreigt rente te verhogen in september, maar geldmarkt reageert dan nog niet

Bianco maakt een behoorlijke U-turn voor zijn voorspelling van de FED-renteverhoging door de opmerkingen van Lockhart (en Bullard). Die zegt dat de economie totaal moet instorten wil hij niet voor een verhoging van de rente stemmen in september. En hij wordt gerekend tot het basisblok van stemmers in de FED dat samen voor hetzelfde stemt.

Bianco houdt het ineens voor mogelijk dat de FED de rente in september al verhoogt en niet op zijn vroegst in december. Overigens gelooft hij niet dat de depositorente hierdoor zal stijgen, daarvoor gaat men niet wild genoeg te werk met enorme reverse repo maatregelen van de nodige triljarden. Dat zou de S&P te veel naar beneden brengen. Dus de FED verhoogt de rente en de geldmarkt gaapt en zegt de korte rente blijft gewoon nul.

Waarom ik de mening van Bianco zo hoog heb? Hij had de laatste jaren gelijk voor de juiste redenen bij de rente. De rentedaling hoorde bij een tegenvallende groei en een FED die zo lief mogelijk probeerde te zijn. Bij aandelen was hij wat te pessimistisch maar niet altijd, bij de olie- en goudprijs de laatste tijd behoorlijk goed.

Gisteren betoogde hij nog vol vuur dat de FED de rente niet durft te verhogen, want men wil de aandelenkoersen zo veel mogelijk opkloppen. Al vele jaren prijst de markt veel te veel stijging in van de FED-rente. Dus als de markt al weinig rentestijging inprijst, dan moet je in de startblokken zitten veel minder rentestijging in te prijzen. De markt zit ver onder de dots van de FED
(plaatje: de sliertjes van de ingeprijsde FED rente liggen bijna steeds boven de echte FED rente)
Bernanke zei het al, financiële stabiliteit is belangrijk. Het enige wat de FED kan doen om de groei te bevorderen is de aandelenkoersen oppompen. Dat helpt de groei. Bij elke daling van 10% van de aandelenmarkt is de FED dus in paniek.

Een beetje bijkleuring kan geen kwaad. Het is zo lang geleden dat de FED het in haar hoofd haalde zo iets vreselijks te doen als verhoging van de rente, dat een hele generatie obligatiehandelaren dit nog nooit hebben meegemaakt (een generatie als portfoliomanager duurt minder lang dan een generatie bij normale mensen). De meeste handelaren kunne zich zo iets raars als een verhoging van de rente eigenlijk niet meer voorstellen. Het is een soort rare fantasie, maar het kan toch niet, een rentestijging. We zitten vast in een periode van financiële repressie, erger dan het Nieuwe Normaal, van Secular Stagnation, het einde van de productiviteitsstijging, met de nakende instorting van China voor de deur. Griekenland is een bodemloze put. Tot in lengten van dagen moeten die vrekkige Duitsers en Nederlanders de Griekse economie met 10% van hun BNP steunen. Ergo, de ECB zit in het jaar 2100 nog te werken met negatieve rentes tot meerdere glorie van straatarme rentenierende Grieken.


En toch, de FED gaat de rente verhogen. Misschien niet in september maar dan toch wel in oktober of december. Men gaat echt de geldmarktfondsen een rente aanbieden die nog hoger is dan 0,25%. De Amerikaanse groei is boven potentie, de werkloosheid is echt te laag en de rente is al te lang 0% geweest. 
Het wordt een totale afgang voor de FED, de geloofwaardigheid krijgt een enorme knauw als de FED de rente niet gaat verhogen. Men heeft al betoogd dat het goed is om snel te beginnen om zo de rentestijging langzamer te laten verlopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten