Fed gouverneur Lockhart schokte de rentemarkt met zijn opmerking dat hij gaat stemmen voor een renteverhoging in september tenzij er iets geks gebeurt (there is a high bar right now to not acting,
speaking for myself” ). Zijn mening is ongeveer het gemiddelde in de FED, dus in de FED heerst er wel een stemming om de stof van het rentewapen af te gaan poetsen.
Hilsenrath schrijft nu enkele keren per week dat de FED de rente gaat verhogen, ook als de economische cijfers niet meezitten. Te lage stijging van de loonkosten volgens de Employment cost index? DeFED kijkt er doorheen. Te lage groei van de werkgelegenheid? Hilsenrath meldt dat de FED desondanks wil volharden in haar snode plannen om de rente te verhogen.
Hornbach van Morgan Stanley heeft wat zitten rekenen aan wat het voor de rente tot vijf jaar betekent als de rente in september wordt verhoogd in plaats van december en wat als de markt ineens een ander tempo ziet dan drie verhogingen per jaar.
Mike is de periode tot de eerste renteverhoging volgens de futures markt. Die periode is gestaag aan het afnemen in de afgelopen jaren, maar de markt ziet nog enige tijd om te gaan, tot december.
Poke geeft het tempo aan dat de markt inprijst van de verhogingen. Die trend is dalend en nu is het 3 per jar.
Hornbach voorspelt al jaren een stijgende rente en wordt steeds wanhopiger. Waarom daalt de rente toch? Zelfs vandaag daalde de rente terwijl de groei van de werkgelegenheid mooi was en de brede werkloosheid daalde en de lengte van de gemiddelde werkweek (een leading indicator) steeg en er kleine opwaartse herzieningen waren in de voorgaande maanden. De oleiprijs krijgt nu de schuld.
In bovenstaande tabel van Hornbach (Morgan Stanley) zie je bijvoorbeeld dat de vijf jaar rente bij 3 verhogingen per jaar bij eerste verhoging in september toch duidelijk hoger staat dan bij eerste verhoging in december zoals de markt nu inprijst.
Nog wat manipulatie van de FED via Hilsenrath in de Wall Street Journal en de gebeden van Hornbach worden verhoord: verhoging in september en dan dus die hogere lange rente.
Tenzij de olieprijs verder door de grond gaat, dan gaat alles mis, deflatie en toch weer uitstel, whatever Hilsenrath ook roept.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten