15 augustus 2015

olieprijs naar $20 volgens Gary Shilling, maar $40 is al laag

De zorgen over een lage olieprijs worden steds groter. Vroeger kon ik me niet vorstellen dat je je daar zorgen over moest maken, maar this time is different. Een lage olieprijs is slecht voor de wereldeconomie, zo vindt men nu en niet goed.
Gary Shilling http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-08-14/oil-s-worst-ever-summer-signals-price-rout-is-nowhere-near-done ziet nog lang geen bodem in de markt.
De vraag neemt toe, maar toch potten de voorraden in de VS zich steeds verder op. De zomermaanden zijn de tijden dat de voorraden afgebouwd moeten worden, men gaat op vakantie en hup, daar gaan de benzinevoorraden. Ook de airconditioning wordt flink aangezet. Global warming helpt (in wenen was het 14 dagen warmer dan 35 graden, een verpulvering van het oude record van 5 dagen).
In de zomermaanden hoort de olieprijs te stijgen, niet te dalen. Soms zondigt de markt hiertegen en die jaren staan in bovenstaand plaatje.
Aan de Amerikaanse automobilist ligt het niet.
Aan de Chinese automobilist wel
Aan schalieolie wel
Goldman Sachs: Shale is now dominant in scale and attractiveness at US$60/bl.
Top 420 projects breakeven oil prices for non-producing oil assets by category.
 Source: Goldman Sachs Global Investment Research.
De productie van schalie-olie en -gas kan eindeloos omhoog tegen een zelfde prijs en die prijs tendeert zelfs te dalen vanwege technologische nieuwe spitsvondigheden.
Het oude verhaal was dat olie met een kostprijs onder $80 razendsnel op aan het raken was. Het nieuwe is dat er een hele bak olie met kostprijs van $40-60 bij aan het komen is.

Ondertussen blijft Bianco waarschuwen dat de capitulatie nog niet compleet is. Hij is al veel minder bearish, maar zo lang bijna iedereen blijft roepen dat de olieprijs flink gaat stijgen, terwijl het zo slecht gaat met de groei in de wereld- de groei van Emerging Markets inclusief China zijgt in elkaar- moet je niet mee roepen in het koor dat de olieprijs stijgt.

Lower for longer, dat roept Goldman Sachs in een zeer veel gelezen researchartikel. Maar $40 is al laag, onder de kostprijs van het gemiddelde van de schalieolie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten