15 augustus 2015

overpeinzingen: China onderschattte gevolgen devaluatie, inprijzen kans FED verhoging ondoenlijk, overdreven pessimisme Emerging Markets

China heeft heel wat paniek veroorzaakt door de yuan te devalueren. Dat was nodig om de yuan en renminbi weer in evenwicht te brengen, de zwakte volgens de markt in de officiële koers laten zien. Dat kwam goed uit, want het helpt de export op een moment dat de economische groei te laag is (6,6% volgens een Bloomberg variabele) . 
Het lijkt erop dat China de paniek onderschat heeft. Een centraal geleid systeem zit met een markteconomie in de maag. De markt zijn gang laten gaan, daar ziet China niets in. Het oppompen van de markt heeft heel wat gekosten, de schattingen lopen in de honderden miljarden dollars. 
Economen vinden het gevaarlijk dat men in China denkt de kapitaalmarkt te kunnen sturen. Bijvoorbeeld http://economistsview.typepad.com/economistsview/2015/08/paul-krugman-bungling-beijings-stock-markets.html

De Wall Sreet Journal maakt zich zorgen dat de futures van China, de meest verhandelde beursfutures in de wereld overigens, meer dan de mini S&P, een discount hadden ten opzichte van de cashmarkt afgelopen donderdag. Dat geeft pessimisme van beleggers aan.

Gisteren legde Bianco uit hoe moeilijk het is een schatting te maken uit de kans op een renteverhoging van de FED zoals ingeprijsd volgens de futures.
Hilsenrath kom het vandaag eleganter uitleggen. Als de FED gaat verhogen, dan is het waarschijnlijk naar 0,25-0,5%. Dan is nog onduidelijk waar de effectieve FED rate heen haat. Dat kan 0,3% zijn of 0,375% of iets anders. Voor de berekende kans op een stijging in september maakt het veel uit of je uitgaat wat je verwacht voor die effectieve rente. Bij 0,3% kan de kans op bijvoorbeeld 60% berekend worden en bij 0,375% op 40%.
Duidelijk is dat markt verwacht dat de geldmarkt enige moeite zal hebben de FED rate te volgen vanwege de grote vrije reserves. Je gaat dus snel onder die 0,375% zitten.
De FED hoeft zich dus niet zo erg te storen aan een lage berekende kans op renteverhoging. Normaal prijst de future vlak voor de vergadering de rentebeweging bijna 100% in, maar nu kan dit dus haast niet. De FED verrast de markt dan liever niet, vindt het hoogst onprettig de markt te verrassen.
De FED kan zich vastklampen aan die 80%+ economen die een renteverhoging voorspelt in september. Als ze verhogen, komt dat toch niet volkomen onverwacht.

Ondertussen is er een extreem pessimisme aan het ontstaan over Emerging Markets. Alhoewel iedereen een hogere olieprijs voorspelt, ziet men het niet meer goed komen met Emerging Markets vanwege o.a. de lage olieprijzen.Een voorbeeld van de schade in juli als je niet in Hongarije,Tsjechië of India had belegd:  https://theirrelevantinvestor.wordpress.com/2015/08/13/1780/


een contrair signaal. De daling kan groot genoeg zijn geweest, we kunnen naar bovenkant range. Het afbreken van de goede verhalen over Emerging Markets begint wel erg bon ton te worden. Niemand durft nog iets positiefs te schrijven. Alles is slecht. China voorop, alhoewel die booswichten in Rusland onder het juk van koning olie het erger te verduren hebben. Weg met alle grondstoffenlanden, weg met monetaire zondaars, politieke rampen zoals Brazilië, Turkije, Venezuela. Samsung moet naar 0. De Indonesische rupiah gaat naar 0. Griekenland (tegenwoordig opgenomen in de index voor Emerging Markets, politiek heeft een navenante aanpassing plaats gevonden. Men krijgt bakken met ontwikkelingshulp, maar dit houdt de vooruitgang tegen, is niet effectief. Uiteraard smeekt men om steeds meer) is een ramp.
De valuta’s zijn zwak, geen cent waard, de economische groei ex China is lager dan in het Westen. Alles is slecht.
Een totale consensus: in de vuilnisbak met die Opkomende Landen. Misschien niet met India en de Filippijnen, maar van de rest lust men geen brood meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten