29 augustus 2015

Een heel bijzondere beursweek: is de correctie voorbij of krijgen we een echte bear markt of blijven we nog een paar maanden voortsukkelen.

In drie dagen meer dan 10% omlaag met de S&P. Paniek dus.

(https://www.stocktrader.com/2015/08/28/market-recap-aug-28-2015/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Stocktrading101+%28StockTradingToGo%29; het was oversold, maar VIX moet onder 20 dalen voor sein veilig)
Een spectaculair V-herstel daarna op woensdag en donderdag. In deze mate komt dit extreem zelden voor, ongeveer eens in de tien jaar.

Het had allemaal dramatisch kunnen aflopen, maar dat gebeurde dus niet. 
Wall Street bleef met veel moeite overeind. Deels door de nog niet verdwenen buy the dip mentaliteit, deels door superbe economisch nieuws. Maar vooral door rule 48.
Een bibberende Dudley van de New York FED, die duidelijk de kluts kwijt was (als lid van het Plunge Protection Team had hij in actie moeten komen en dat ging maar net goed op maandag en dinsdag). Hij ging minder recht in de leer rondbazuinen dat de FED de rente gaat verhogen in september.
Een wat meer standvastige FED gouverneur Bullard die echt voor een verhoging gaat stemmen in september. Havik Mester was natuurlijk ook voor verhogen, maar alles draait deze week over wat Fischer gaat roepen op Jackson Hole. Ziet hij inflatie? Een Nairu (natuurlijke werkloosheid, non accelerating inflation rate of unemployment) die bereikt is en die inflatoir hoort te zijn? De rente steeg dus uit angst daarvoor en op veronderstelde fratsen van de Peoples Bank of China, die te nijver staatsleningen aan het verkopen zou zijn.

Dan de olieprijs. Die was kennelijk te veel gedaald. Omhoog dus, niks consideratie met een zwak groeiend China en uitpuilende voorraden en maar onverzettelijk door produceren ver onder de kostprijs..
Dus ook een keer in de inflatieverwachtingen. Een klap in het gezicht voor Edwards en Lapthorne die op grond van dalende inflatieverwachtingen en een vermeend te veel inzetten op kwaliteitsaandelen en momentum met 99,7%% kans een bear markt zien.


Ik kan dat niet afleiden uit hun grafieken (niets aan de hand met macro, financiële stabilteit à la 1998; flinke inzet op stijl van kwaliteit en momentum, maar is dit voldoende excessief?)), maar ze hopen het uit de grond van hun berenhart. Onheilsverhalen schrijven, dat brengt geld in hun laatje en na jaren ervaring zijn ze er heel goed in geworden. Edwards: jarenlange bull markten verdampen in zeer korte tijd, in enkele maanden. Mark his words, breng zijn bonus niet in gevaar en verkoop alles, dat had je in 2000 al moeten doen. Iemand moet nog aan Edwards het nieuws vertellen dat er sinds 2009 een bull markt gaande is, maar net als de oprechte Japanse soldaat kan hij na decennia niet de overgave van Japan in 1945/ de start van een bull markt accepteren.

De bull markt voor olie staat denk ik, die voor aandelen lijkt 1 à 2 maanden weg. Ik liet al zien dat wat gehobbel in de komende paar maanden zonder veel vooruit te komen het normale scenario is. http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2015/08/nog-een-terugtest-van-de-lows-over-twee.html
Zo ging het in 1987 en 1998 en nog wel vaker. Die jaren lijken het meeste op de huidige situatie.
Soms gaat de beurs gewoon verder omhoog en had je belegd moeten zitten na een paar dagen correctie. Soms komt er een echte bear markt, zoals in 2002 gebeurde.

Het hangt er van af wat er komen gaat. Heeft men nog onverwachte tegenslagen in petto? Gaat het zo erg mis in China dat men in Emerging Markets alles moet verkopen, de valutareserves wegsmelten en er grote schuldenproblemen ontstaan? Je zou toch zeggen dat men nu wel voldoende pessimistisch is over China. De nodige economische indicatoren lijken wat te verbeteren voor zo ver je die kunt vertrouwen. De oude groei komt niet terug en daarmee niet de onverzadigbare vraag naar grondstoffen. De nieuwe groei zal lager zijn en meer gedreven door consumptie. Die zal redelijk overeind blijven en de consument zal zijn toegenomen welvaart inzetten voor een betere auto, air conditioning en centrale verwarming. Geen slecht scenario voor olieprijzen.
 Blijft staan dat de overheid zijn zaakjes niet meer zo goed als vroeger onder controle heeft. Men manipuleert de markten, maar in het Westen zijn we geen haar beter (QE!). Het gaat niet goed met de winsten in China, producentenprijzen dalen steeds harder, maar heel wat aandelen (vooral door de staat gecontroleerde bedrijven) beginnen erg goedkoop te worden.

Dan Amerika. Gaat de macro tegenvallen? Nee, de laatste cijfers zijn superbe. De consument is stevig aan het kopen geslagen en waarom ook niet bij de voor Amerikanen hoge spaarquote, dalende benzineprijzen en goede werkgelegenheidsgroei. 
(er is flink afgelost op de credit card debt en nu kan men die weer flink gaan kopen, de terugkeer van shop until you drop)
De Citigroup economic surprise indicator noteert nog dik negatief, dus het lijkt er op dat de markt nog niet verdisconteerd heeft dat het de goede kant op gaat met de Amerikaanse macro. Geen 3%+ groei, maar wel 2,5%+.

Dan de winsten en omzetten. Dat is zwaar tegengevallen in het tweede kwartaal. Mijns inziens de hoofdreden waarom er een correctie moest komen. Geen omzetgroei ook niet buiten de energiesector en dat bij 3,7% groei in het tweede kwartaal in de VS (enorme opwaartse herziening van 2,3%). De sterke dollar en tegenvallende economische groei buiten de VS en Europa eisen hun tol. Dat probleem is de komende maanden niet weg. Alleen Japan en diverse Europese landen krabbelen overeind (Amerika staat al).  Dat kan genoeg zijn bij een niet te veel stijgende dollarkoers versus yen en euro.

Waarderingen van aandelen? Die zijn zelden reden voor grote koerscorrecties (maar wel in 1987). Bij de huidige rente en blijvend ruim monetair beleid waarop je kunt rekenen (beschermheren Draghi, Dudley en Kuroda) is 5% winstgroei (waarvan 2% door inkoop eigen aandelen) al heel wat en voldoende voor koerswinstverhoudingen van 15-18 een jaar vooruit.

Monetair beleid? De FED moet de rente verhogen en uitleggen waarom ze dat doen terwijl inflatie door de grond gaat en het doel van 2% uit zicht lijkt te raken. Dat kan op meer manieren fout dan goed gaan. Maar à la Dostojewski kiest men opvallend vaak voor die enige weg naar geluk. Als de FED de rente niet verhoogt vanwege gebrek aan vertrouwen in de wereldeconomie zal de markt niet echt een Goldilocks gevoel krijgen.
Een andere schok? Dat is heel moeilijk te raden. Ja, Griekenland is een probleem. Meer problematisch lijkt me de herfinanciering van leningen van oliemaatschappijen. Daar kunnen zware klappen vallen. Bij $40 zie je als bank je geld niet meer terug bij lenen aan heel wat oliemagnaten. Dan blijft van de koers van de oliebedrijven die er niet in slagen goed te herfinancieren weinig over. Een kansrijke kandidaat voor ellende. Maar schokken zijn per definitie onvoorspelbaar. Ze hoeven ook helemaal niet te komen.  


Chart technisch?  Ik denk dat de analyse van een terug testen van de lows in de komende paar maanden het meest logische scenario is. Herstel tot de niveaus waar de ellende begon en dan wat keutelen. Geen daling tot een bear markt want daarvoor is de macro te goed en het monetair beleid te ruim. Het Plunge Protection Team slaapt nog niet. Uiteindelijk dan hervatting van de bull markt, nog in 2015. Geruststellend is dat lievelingen van de markt zoals Netflix zo sterk terugveren, zelfs als lijkt het nog zo’n duur aandeel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten