30 augustus 2015

Enige lessen van afgelopen week

Enorme stemmingswisselingen. Totaal wegzakken van koersen in drie dagen, totaal de moed opgeven en in een paar dagen was heel het vertrouwen weer (bijna) terug.

Liquiditeit is een probleem. Verkopen om de verliezen te beperken ging de nodige keren spectaculair fout. Sommige ETF’s kregen veel te grote klappen vergeleken met de onderliggende waarde. Optieprijzen waren soms gespeend van de normale logica volgens al die Griekse letters. Dat is overigens wel de consequentie van rule 48 die rare prijzen toestaat als er maar gehandeld wordt en de verkooporders zich maar niet opstapelen. Als zodanig was rule 48 buitengewoon succesvol. Een krach als in 1987 werd vermeden, terwijl we afgelopen maandag een bijna identieke set up hadden als op Black Monday (de futures markt was zo ver onder de cash markt dat iedereen begon te verkopen in de cash markt en in 1987 kwam het niet meer goed totdat het Plunge Protection Team op dinsdag in 1987 gebood te kopen (whatever it takes)). De Dow opende 1000 punten lager afgelopen maandag, maar daarna trad razendsnel herstel op.

Rond de bodem kopen was gemakkelijker, maar verwacht er niet te snel veel van. Wie op maandag kocht had `s avonds of op dinsdag gemiddeld nog geen winst. Opvallend overigens hoe breed dit uitgemeten werd in beurscommentaren.

China kwam ineens opzetten als enorm probleem. Er kwamen (gelukkig) allerlei analyses dat dit de bedrijven in het Westen niet erg hoeft te raken. China grijpt wel in op heel veel zaken die de wereld kunnen destabiliseren, zoals grondstoffenprijzen, valuta’s, rentes, de groei van de wereldhandel, Aziatische beurzen en tijdelijk kennelijk ook andere beurzen.

Macro was voldoende stevig in het Westen (gelukkig).

Er was behoefte aan winst nemen, beleggingsstijlen kunnen destabiliserend werken (plaatjes Albert Edwards, modellen Socgen en andere brokers). Of dat grote rotaties gaat veroorzaken is niet duidelijk. Men begon grote winnaars te verkopen, maar deze veerden op donderdag en vrijdag zeer sterk terug.

Rotatie binnen sectoren op de aandelenmarkt of landen is nodig als de macro verder positief verrast, dan moet je weer cyclicals inladen met hoge bèta en/of Emerging Markets kopen. Als we weer doormodderen met 2,5% groei in de VS, dan lijkt de growth stijl en kwaliteit het nog steeds te winnen van value.

De rente steeg. Obligaties boden geen bescherming tegen dalingen op de aandelenbeurzen. Misschien door verkopen China, misschien door de meevallende macro, maar tegen de paniekstemming in. Je kunt niet meer bouwen op de negatieve correlatie aandelen, obligaties.

De olieprijs zou misschien de bodem kunnen hebben gevonden. Nog steeds voorspelt bijna iedereen hogere olieprijzen, alhoewel er nu ook wel veel voorspellingen zijn van veel lagere prijzen en lijkt er voldoende nadruk te liggen op de uitpuilende voorraden in de VS en de hoge productie versus de vraag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten