2 augustus 2015

goed nieuws van de afgelopen week

Motley Fool had tien trends om de zomer op te vrolijken http://www.fool.com/investing/general/2015/07/31/10-quick-topics-to-brighten-your-summer.aspx als antigif tegen Grantham met zijn tien trends om je zomer te verpesten.
Enkle daarvan
initial claims gecorrigeerd voor de omvang van de arbeidsmarkt staan op een all time low in de VS. Verdere verbetering mogelijk dus voor de werkloosheid.
Het aantal huishoudens neemt weer toe. Dat is overigens in lijn met de demografie, die in de VS nog sterk is en blijft.
Het aantal hartinfarcten neemt sterk af.
De medische revolutie schrijdt voort:
succesvol vaccin tegen ebola
verhaal in the Economist dat een middel van Eli Lilly Alzheimer een beetje vertraagt
daarbij aansluitend:
obesitas bij Amerikaanse kinderen is ineens enorm aan het dalenHet verband tussen de benzineprijs en economische groei is niet erg sterk. De terugval van de groei in 2012 kun je er goed mee verklaren, maar waarom hielp het de groei niet na half 2014 (nu zegt men de investeringsterugslag in de energiesector en ongeloof in laag blijvende olieprijzen die aanzetten tot meer sparen)? Komt de stimulering nog? Dat is niet onmogelijk. De consument zag de laatste maanden weer hogere benzineprijzen, maar die moeten weer omlaag. Alom is er nu meer geloof in langdurig laag blijvende olieprijzen.
Misschien dat de consument wakker lag van de FED en de hogere hypotheekrente. De FED heeft de laatste maanden duidelijk gemaakt de rente heel rustig te gaan verhogen en geen recessie wil forceren (d.w.z. men gaat de rente niet verhogen tot boven het niveau van de 10 jaar rente). De hypotheekrente lijkt daarmee laag te blijven.
De trend van het consumentenvertrouwen is nog goed in de VS, maar de recente cijfers waren wat tegenvallend. De arbeidsmarkt is nog steeds aan het verbeteren, zoals de zeer lage initial claims voor werkloosheid aangeven.

De nieuwe orders groeien weer en daarmee lijkt het zwakke tweede kwartaal gevolgd te gaan worden door een iets beter kwartaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten