17 november 2012

angst voor fiscaal klif veroorzaakt val verwachte winsten

http://pragcap.com/stepping-off-the-profits-cliff
Cullen Roche van Pragmatic Capitalism en Joshua Brown van the Reformed Broker vinden dat de daling van de koersen niet zo zeer veroorzaakt worden door de angst voor het fiscale klif maar een klif waarvan de winstverwachtingen aan het vallen zijn. Brown schrijft dat oe aan neerwaartse bijstellingen van de omzetverwachtingen terwijl de marges niet omhoog kunnen gaan, Roche/ Socgen lapthorne (van het plaatje hierboven) aan deleveraging van consument en bedrijfsleven en de bijbehorende normale neergang van de economie (en een vuiltje in Europa). Vincent Reinhart (man van Carmen)  van Morgan Stanley stelt de groei voor het vierde kwartaal volgens de binnekomende laatste cijfers elke week nar beneden bij en zit nog maar op 0,6% groei en dan moet in het eerste kwartaal het klif komen.
Dat klif zit nog maar voor een deel in de verwachtingen. De wedkantoren zien in 2013 maar een kleine kans op recessie (en die komt er gegarandeerd als het fiscale klif niet wordt gerepareerd).
De afgelopen week daalde zelfs de ingeprijsde kans, alleen op vrijdag steeg deze.
Die daling is niet zo verwondelijk gezien het verwoede vergaderen van de diverse partijen met uitlatingen dat ze eruit willen komen en concesies willen doen.

Als er niet snel een oplossing komt voor het fiscale klif, een geloofwaardig iets, dan dalen de winstverwachtingen verder van 2013. Die winstverwachtingen lopen iets achter bij de ISM, maar zijn de laatste tijd wat beter geweest dan de ISM aangaf, dat kan gecorrigeerd worden.
Het plaatje laat de een kwartaal vertraagde verandering van de ISM (zwarte lijn) zien maal 1,5 als verklaarder van de verandering van de winstverwachtingen (rode lijn) en verandering van de trailing winsten (groene lijn). Tot op heden wisten analisten het afgelopen jaar niet iets anders te verwachten dan ze aan winstcijfers gezien hadden (trailing winsten), maar meestal moet daar een aanpassing overheen vanwege de stand van de economie zoals de ISM aangeeft.
Dat leidt nu tot enige neerwaartse bijstelling, maar omdat de ISM weer stijgt, hoeft dat niet erg te worden, geen klif.
Dat klif kan natuurlijk optreden als het pessimisme op hol slaat of als het fiscale klif tegen de verwachting in minder dan de helft gerepareerd wordt dan wel de belofte gedaan wordt volgend jaar erg flink te gaan bezuinigen (dit is wel waarschijnlijk).
Dan kun je een plof in de koersen krijgen zoals hier aangegeven door zerohedge.
In principe horen de echte winsten zich niet zo veel aan te trekken van paniek van analisten, maar als iedereen denkt dat analisten gelijk gaan krijgen, dan is een en ander wel mogelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten