20 november 2012

Elga Bartsch Morgan Stanley: ook in 2013 krimp van de Eurozone economie met 0,5%


Tot Pasen krimpt de economie en dan stabiliseert de groei volgens Elga Barttsch van Morgan Stanley. Ze stelt de groei voor de Eurozone in 2013 bij naar negatief 0,5% vanwege lagere groei in de kernlanden van Europa. Duitsland is even geen locomotief. Frankrijk moet de uitgedeelde cadeautjes bij de verkieizngen teruggeven. Overheidsbeleid kan een en ander verergeren, zoals in Zuid- Europa en Nederland. De Rutterecessie houdt bij het nieuwe beleid ook nog in een groot deel van 2013 aan. Daarna moet herstel volgen vanwege de tot recordhoogte opgezweepte besparingen, uitgestelde (zelfs infrastructuur)investeringen en exportherstel vanwege de zwakke euro (maar Duitsland wil een veel sterkere euro en krijgt zijn zin van Bernanke en Japan). Opgespaarde vraag breekt dan los, ook al is het vertrouwen van de consument en producent totaal verdwenen. Het herstel zal broos blijven zo lang de huizenmarkt verder instort. De groei in Nederland begint structureel 1% lager te worden dan die van België.

In Europa gelooft men niet meer in Sinterklaas in de vorm van Keynesiaans beleid en is nu een experiment van bezuinigen bij een recessie begonnen. De afloop van dat experiment is wel heel erg voorspelbaar en daarom verlaagt MS de groeivoorspellingen voor Europa. In Amerika gelooft men nog wel in de Keynesiaanse Droom van lagere belastingen en hoge defensie-uitgaven en daar moet men de groeiverwachtingen voor 2013 dus dadelijk naar boven bijstellen.

De groeiafzwakking in Nederland komt niet zo zeer door alle extra bezuinigingen maar door de slechte huizenmarkt en paniek zaaien over zorgkosten en pensioenuitkeringen.

Bovenstaande tabel doet je de vingers jeuken om de voorspellingen voor Frankrijk te verlagen en te verhogen voor Duitsland en Italië. Het cijfer voor Spanje en Griekenland is niet erg geloofwaardig, maar indien waar is er hoop op betere groei in Spanje dan de tabel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten