18 november 2012

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De beurs bleef enigszins in mineur door zorgen over het fiscale klif in de VS en problemen in Spanje en Griekenland. Mooie cijfers van Cisco mochten de beurs niet bekoren. Alleen in Japan was men dolblij met de val van de regering.

Er waren geruchten over een goede vooruitgang van de besprekingen van het fiscale klif, maar een acceptabele uitkomst krijgen is een hele klus, eerst moeten heel wat tenen in het water gestoken worden over hoe veel de belasting verhoogd kan worden (democraten willen meer dan republikeinen) en wat er gedaan moet worden met de tarieven voor de rijken (de nodige repubikeinese congresleden hebben in naam van de Tea Party nooit, maar dan ook nooit de inkomstenbelasting te zullen verhogen) en hoe de uitkeringen en overheidsuitgaven verslechterd moeten worden (republikeinen willen hier meer, met alleen koesteren van defensieuitgaven, alhoewel die zelfs bij de nodige republikeinen onder vuur liggen).

De eerste raming van groeicijfers over het derde kwartaal vielen tegen in Japan (-0,9%) en vooral ook in Nederland (-1,1% met vertekening door minder aardgasbaten), de groei bleef positief 0,2% in Duitsland en Frankrijk, maar niet al te negatief in Spanje en Italië. Het gaat slechter in de kernlanden en iets beter in de PIGS (bijvoorbeeld in Italié werd het handelstekort ineens een overschot vorige maand).

De industriële productie kromp 0,4% in de VS en de initial claims voor werkloosheid liepen behoorlijk op, maar dat is te verklaren door Sandy. De Philadelphia Fed was daardoor zwakker dan gedacht. De retail sales waren net voor Sandy extra sterk en moesten dat in oktober bekopen met -0,3%. De inflatie steeg van 2 naar 2,2%. Het vertrouwen van het midden- en kleinbedrijf (NFIB) steeg iets.

In het VK viel de inflatie tegen, deze steeg van 2,2 naar 2,7%. In Duitsland daalde de economisch sentimentsindex ZEW behoorlijk.
In Griekenland kraakte een hacker de codes van individuen bij het minsiterie van financieën met de zeer moeilijk te raden code 123456 die 37% had.
In Duitsland worden de vergrijzingsproblemen iets minder nu de immigatie uit Zuid -Europa met 15% toenam dit jaar.

In China vielen geldgroei en leningengroei wat tegen, maar inclusief  het schaduwbanksysteem groeide de rdieten toch behoorlijk. Retail sales waren goed, ifrastructuurinvesteringen nemen toe. Kortom de soft landing lijkt erg soft te zijn.
De machtswisseling verliep zoals verwacht soepeltjes, de nieuwe regerig is iets minder een bolwerk van conservatieven dan gevreesd en vooral de factie van de oude  Jing Zemin won flink invloed.

1 opmerking:

 1. After looking into a handful of the articles on your
  website, I honestly appreciate your way of writing a blog.
  I book marked it to my bookmark website list and will be checking back in the
  near future. Please visit my web site too and tell me how you feel.
  my web site - nước suối

  BeantwoordenVerwijderen