23 november 2012

Groeipad VS na fiscal cliff beter , niet Nieuw Normaal

 
Met een beetje geduld is er een redelijke kans dat het groeipad van de VS gaat verbeteren als het fiscale klif met succes omzeild is.
Waarom kwam de groei maar niet terug op het oude pad van de potentiële groei, zoals na de meeste recessies gebeurt? Het Nieuwe Normaal heeft hier een eenvoudige verklaring voor:  Het is het basisprobleem dat bij  deleveraging hoort: zo lang je schulden afbouwt groeien je uitgaven minder hard dan je inkomsten. Daarom blijf je onder het potentiële groeipad of raak je zelfs er verder van af.
In de VS lijk je niet echt verder van het potentiële pad weg te raken, in Europa wel.
Wat gaat er met de VS gebeuren?
Het blauwe pad, dat is ongeveer de consensus, het rode pad zoals veel beren beweren (zie bijvoorbeeld post van Grantham met aanhangers als Gordon, Smithers, Edwards, Hussman, Roubini etc) of het groene pad zoals ik denk en enkele andere optimisten zoals Benderly.
Het groene pad wordt straks mogelijk in de VS als de huizenmarkt verder aantrekt, investeringsgroei normaliseert en de overheid langzaam minder gaat bezuinigen vanwege meevallende inkomsten.
Aanwijzingen hiervoor:
o    Deleveraging is voorbij voor gezinnen. Bij bedrijven zou dat al langer het geval moeten zijn geweest
o    Locale overheden zijn uitgesaneerd (zichtbaar in groei ambtenaren sinds half 2012)
o    Net wealth effect wordt langzaam weer positief als huizenprijzen verder stijgen. Hierdoor gaat men meer besteden, vallen overheidsinkomsten mee (capital gains tax meevallers, dat was de belangrijkste reden waarom het begrotingstekort in de Clintonjaren omsloeg in een overschot (naast peace dividend)).
o    Groei aantal gezinnen is eindelijk overtuigend op gang aan het komen
o    De energierevolutie. Hier zijn zeer veel investeringen voor nodig, die leiden tot 0,2-0,5% extra groei. Bijkomend voordeel is dat door de lagere energieprijzen bepaalde zware industrie in de VS harder kan groeien
hieronder nog wat plaatjes


 

d\In Zuid- Europa raakt men steeds verder van het oude potentiële pad af en zo lang men doorgaaat met overmatig bezuinigen is er weinig hoop dat het gat met het oude pad dichtgaat.
In de VS wel
 
bovenstaand plaatje laat de groei van de olie- en gasproductie in de VS zien via vooral fracking. Hiervoor zijn zeer veel investeringen nodig.
het dieptepunt is achter ons en het gaat langzaam naar normale groei toe (2 miljoen+). Dit is een extra steun voor de huizenmarkt.
 
bedrijven en gezinnen kunnen veel meer geld uitgeven dan ze nu doen en dat gaat ook gebeuren
 
 
 
 
 
 


1 opmerking:

  1. Hello it's me, I am also visiting this web site regularly, this web site is truly good and the viewers are really sharing good thoughts.

    my blog :: how to get followers on instagram

    BeantwoordenVerwijderen