4 november 2012

Barrons positief over Brazilië

Barrons had niet een maar zelfs twee verhalen (Betting on Brazil en Brazil investors take the long view) met een positieve ondertoon over Brazilië. De groei is niet de 7% van 2010, maar een groei van 3-4-5% kan toch het nieuwe normaal zijn en dat is redelijk. In de afgelopen tien jaar zijn er zo'n 40 miljoen middenklassers bijgekomen en de komende ten jaar zal dat ongeveer 25 miljoen zijn. Dat moet toch enige groei mogelijk kunnen maken (dat denken ze tenminste bij Ambev, de succesvolle Braziliaanse bierbrouwer).
Sinds mevrouw Roussef aan dde macht is gaat het slecht met Brazilië en zo onderhand is ze van alles van plan om tot het uiterste te gaan om de groei terug te brengen. Met de komende wereldkampioenschappen voetbal en de Olympische Spelen is er overigens genoeg werk aan de winkel om de matige infrastructuur te verbeteren.

De koerswinstverhoudingen zijn niet supergoedkoop vergeleken met Rusland en China, maar je weet beter wat je koopt. De overheid stimuleert de economie, maar Petroras leed enigszins onder de opgelegde daling van energieprijzen voor Braziliaanse burgers (de overheid heeft 54% van de aandelen en heeft het voor het zeggen, maar dit betekent ook dat ze Petrobras niet totaal zullen afknijpen). Op korte termijn moet Petrobras veel investeren en dat levert pas rond 2020 veel geld op (en dat is te ver weg voor de ongeduldige belegger). De overheid bemoeit zich niet alleen met enrgietarieven, maar ook met de rente via haar staatsbanken (de overheid kan de winsten naar beneden drukken, overigens zijn banken in Brazilië vaak heel winstgevend).
Vale, naast Petrobras de andere gigant op de Braziliaanse beurs, is een Chinaverhaal en dat was niet gunstig voor deze grootste mijnbouwonderneming in de wereld.
Vale en Petrobras zijn de hoofdredenen waarom veel beleggers terughoudend zijn over Brazilië, maar nu de koersen zo veel gedaald zijn, lijkt een en nader redelijk in de prijzen te zijn verdisconteerd.

De centrale bank verlaagde de rente met 5,25% en daardoor was de Braziliaanse rente het meest gedaald van alle belangrijke landen in de wereld. Inflatie is geen probleem en de munt is niet langer overgewaardeerd. De val van de reaal lijkt te zijn gestopt en wordt nu gemanipuleerd in een range van 2-2,05 tegen de dollar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten