28 november 2012

Woody Brock en de lage rente


Woody  Brock kwam weer eens langs vanmiddag.
De nodige zaken had hij al eens verteld, maar om de een of andere reden geloven we het nog steeds niet en/of snappen we het nog niet.
Oligatiebubbel?
Stel Chinezen verkopen flinke pakken staatsleningen van de VS, wat gebeurt er met rente in de VS? Het goed onderbouwde antwoord van Woody Brock: Vermoedelijk niets, alleen de dollar gaat onderuit. Die moet het werk doen, net zoals vroeger in Australië en Canada gebeurde.

Vermoedelijk, dat wil zeggen als de Amerikanen zelf niet anders over staatsleningen denken. Als ze meegaan met de buitenlanders en ook vinden dat geen staatsleningen moeten hebben, ja dan stijgt de rente. Maar als ze niet anders over staatsleningen denken dan voorheen, dan gaan ze zich bij elke rentestijging extra volladen met staatsleningen en verandert per saldo de rente nauwelijks. Die arme dollar moet dan het hele werk doen van die veranderende buitenlandse preferenties voor Amerikaanse beleggingen

Al die aankopen van AAA obligaties van Australië leidt niet tot grote rentedaling , maar sterkte van de A $ (zelfs tegen de prijsontwikkeling van grondstoffen in de laatste tijd).

Hoe lang kan deze rentebubbel aanhouden? Reinhart/Rogoff: 14,2 jaar is normaal, zie bijvoorbeeld de crises van 1873,1929 en 1989(Japan). Kritiekpunt Woody: in de daaropvolgende 10 jaar had je steeds deflatie, nu niet, dus this time is different.

Als de inflatie gaat stijgen en men gelooft dat die inflatie niet tijdelijk is, ja dan is het afgelopen met die lage rente. De laatste jaren vonden we dat de kwaliteit van de debiteur belangrijker was voor de rente dan de inflatie, maar als we niet aan de debiteurenkwaliteit schijnen te twijfelen, dan huppelt de rente nog steeds mee met de inflatie. Zie bovenstaand plaatje waar de rode lijn de stijging van de Duitse tienjaars rente over drie maanden aangeeft, de zwarte lijn de kwartaalverandering van de jaarinflatie in Frankrijk en de groen de verandering van de Duitse inflatie. We hebben even in 2011 gezien dat de rente kon instorten zonder inflatiedaling, maar in 2012 loopt de renteverandering weer keurig mee met de inflatieverandering.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten