11 november 2012

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De overwinning van Obama viel net als in 2008 slecht op de beurs. De zigzagbewegingen op de beurs na een verkiezingsuitslag in de VS was overigens tamelijk normaal (een plus net voor de verkiezingen en dan flink min). De volle aandacht kwam ineens na de verkieizngen op het fiscale klif te liggen. De aandacht voor allerleid angsten was en is extreem, ook al schrijft iedereen dat er bereidwilligheid is om net te laat tot een compromis te komen (maar misschien komt een en ander net op tijd nu politici zien dat hun standaardhandelwijze tot een grote val in koersen/ sentiment kan leiden).

De angst dat de republikeinen een strenger monetair beleid zouden gaan afdwingen verdween (en daarmee kon de goudprijs herstellen), maar toch liepen de ingeprijsde inflatieverwachtingen niet op (die zijn dan ook mijns inziens duidelijk te hoog).

ISM non manufacturing was iets omlaag, maar 54,2 is nog steeds een goed cijfer en de dienstensector groeit dus duidelijk in de VS. Initial claims voor werkloosheid waren iets lager, maar gaan de komende weken door Sandy flink stijgen. Het consumentenvertrouwen steeg. Retailers verwachten betere kerstverkopen dan vorig jaar en huren meer tijdelijke krachten in en truckers zien ook meer bestellingen hiervoor.

De voorraden stegen in de VS in september behoorlijk, maar toch iets minder dan de sterke retail sales en wholesale sales.

De handelsbalansen van de VS, Canada, Duitsland, Frankrijk, Japan en het VK verbeterden allemaal in september.

De Grieken besloten met hangen en wurgen toch maar weer extra te gaan bezuinigen in opdracht van de trojka, 100.000 betogers voor het parlement konden daar voorlopig niets aan veranderen. Door de tegenvallende macrocijfers in de eurozone speelt de eurocrisis weer wat meer op en de renteverschillen met Duitsland lijken te zijn uitgedaald. spanje kon overigens het laatste restje dat het nodig had voor 2012 makkelijk bij elkaar schrapen. In Italië lijkt het iets minder slecht te gaan, zo bleek ook weer uit de diensten PMI, maar in Duitsland en Frankrijk was enige verslechtering daarin zichtbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten