15 november 2012

Nenner: Rente gaat 30 jaar stijgen, Europa doet het minder slecht. China wordt een ramp

Charles Nenner gaf een interview over zijn kijk op de wereld in de komende jaren, uiteraard gebaseerd op zijn cycli-modellen. Via uitgebreide data mining tracht hij zo goed en zo kwaad als dat gaat de relevante golven bij elkaar op te tellen. In sommige periodes had hij hiermee verbluffende resultaten. De laatste jaren zijn steeds meer mensen zijn technieken gaan kopiëren, bijvoorbeeld Hurstsignalen, en het is niet meer zo duidelijk of de markt de kennis vanuit de prijsgolven nog steeds te weinig verdisconteert. Wie de opbouw van de golven goed raadt (of hier een echt goed systeem voor heeft), kan overigens nog steeds goede beleggingsresultaten behalen.


Nenner gelooft in een soort calvinistische voorbestemming van de wereld, de cycli geven het al aan. Als de prijscycli omlaag gaan, dan komt het fundamentele verhaal er vanzelf wel bij. Zelfs zaken als 9/11 waren al voorbestemd via de cycli. Hij zet dat uiteraard wel preciezer: niet zo zeer 9/11 als hoe de markten om zouden gaan met 9/11 zat al in de prijscycli. De prijscycli geven de interpretatie van de markt het nieuws, niet het nieuws zelf.

Nenner gelooft nog steeds in een enorme val van de beurzen en de dollar in 2014. Dat vertelt hij overigens al enkele jaren, dit is een consistent negatief verhaal. Amerika heeft zijn zaakjes net zo min onder controle als Europa, al lijkt Europa nu ongeveer het ergste wel achter de rug te hebben. Echt herstel zit er de komende negen jaar nog niet in. Maar het verhaal van Europa is niet zo slecht als de meesten denken.

Over China is hij niet optimistisch. Als ze hun Amerikaanse staatsleningen gaan verkopen, zal de rente omhoog schieten. [N.B. Woody Brock is het hier danig mee oneens: de dollar zal dan onderuitgaan; pas als de Amerikanen zelf niet meer geloven in staatsleningen en men liever huizen en aandelen wil hebben, zal de rente vleugels krijgen].

Overigens ziet hij de rente in de komende dertig jaar stijgen. Daar zou hij wel eens gelijk in kunnen krijgen. Eerst zal de inflatie maar een beetje stijgen, maar over tien jaar wordt de inflatie echt een groot probleem.bron: http://www.investmenteurope.net/investment-europe/discussion/2224134/charles-nenner-looks-at-cycles-to-predict-eurozone-outlook (met video)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten