20 juni 2014

Bianco conference call (FED, rente en economie)


Het FED besluit was 100% voorspelbaar geweest. De dots lijken onveranderd te zijn, maar je moet corrigeren voor 2 gouverneurs die niet meer stemmen en twee nieuwe. Kennelijk was er geen verandering. De economische groei valt voor het vijfde achtereenvolgende jaar tegen. Dit geeft aan dat de potentiële groei lager ligt dan men dacht, beneden 2,5% denkt Bianco. Elk jaar gaat men rond december, januari roepen dat het komende jaar de groei 3%+ is, maar na een slecht begin van het jaar roept men rond juni dat het maar ongeveer 2% zal zijn. Dat gebeurt dit jaar weer. Iets houdt de groei tegen. Na de negatieve groei van Q1 had er een V-herstel moeten komen in Q2 van meer dan 6%, dat gebeurt niet.
Bianco wijst erop dat iedereen negatief is op de rente, men op grote schaal onderwogen is. Totdat er echt capitulatie is kan daardoor de rente niet echt stijgen. Dit jaar was het voor 30-jarige staatsleningen zelfs het vierde beste jaar tot op heden. Er lijkt een mooie mean reversion te zijn van wat in het vorig jaar gebeurt.


Aan het plaatje van BMO dat Bianco hanteerde (echt waar, hij vond het een erg goed plaatje) kun je zien wat er gebeurde toen de FED over taper van QE ging praten. Het publiek ging flink verkopen en het buitenland stopte met kopen als schrikreactie.
Begin 2014 kwam men weer bij de positieven en alle overtollige cash van de buitenlanders ging weer naar staatsleningen en het Amerikaanse publiek stopte met verkopen. De rente moest daardoor in 2014 wel naar beneden knallen.
Wat had ik gemist van de analyses over het FED-besluit. Toch wel een paar belangrijke dingen.
1.     De forward guidance is veranderd van gebaseerd op de kalender en drempels voor werkloosheid naar “it depends”. Als er wat specifieks gebeurt zal de FED iets anders gaan doen. De politiek van de FED is daardoor onzekerder geworden, geheel in strijd met de lage volatiliteit van de beurzen. En pas op, volatiliteit is mean reverting volgens heel wat theorie.
2.     Yellen bezit de gave niet om iets onbetekenends te zeggen. Maestro Greenspan had dat wel. Yellen zegt dingen die er wel toe doen. Daardoor komt er altijd wel iets uit haar mond bij persconferenties dat de pennen in beweging brengt. Deze keer dat ze zich niet druk maakt over te hoge inflatie. Maar volgens Bianco vooral dat de forward guidance is veranderd in “it depends”. De forward guidance is dus weg.
3.     Yellen meldde dat aandelen niet overdreven duur waren. Dat is een vrijbrief voor speculatie. Zoiets moet de voorzitter van de FED gewoon niet zeggen. De FED haalt de punchbowl niet weg, we zijn nog niet in de buurt van wat de FED te hoog vindt van de beurs om een politiek besluit te nemen om dit tegen te gaan zoals taper van QE ook was (er was volgens Bianco geen reden voor de taper, eind 2012 zei men dat de economische situatie onaanvaardbaar was en er oneindig lang QE nodig was, half 2013 was de economische situatie qua economische groei en inflatie helemaal niet verbeterd, maar drukte Stein erdoor dat de markten te veel verstoord werden en men om politieke redenen zou moeten stoppen met QE en presto, taper van QE door de gehoorzame Bernanke).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten